1 Ağustos 2020 Cumartesi

AKRABA VE SILA-İ RAHİM




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَعْظَمُ الْأَيَّامِ عِنْدَ اللهِ يَوْمُ النَّحْرِ وَيَوْمُ الْقَرِّ. (د)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  الله تعالى قطنده كونلريك أك بيوكى : قربان بايرامنيك برنجى كونى ، صكراده ، إيكنجى كونودر  . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Allâhü Teâlâ katında günlerin en büyüğü; kurban bayramının birinci günü, sonra da ikinci günüdür.
(Sünen-i Ebû Dâvûd)
Hicrî:   10  Zilhicce 1441  Fazilet Takvimi

AKRABA VE SILA-İ RAHİM

Baba ve anne taraflarından yakınlarımıza akraba denir.
Sıla-i rahim: Akrabalık haklarını muhâfaza maksadıyla Rabbimizin emrini, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünnetini işlemek niyetiyle akrabalarımızı ziyâret edip selâmlaşmaya, imkânımız var ise onlara hediye vermeye, iyiliklerini isteyip zararlarını gidermeye, uzakta olanlarını mektup (telefon vesâir yollarla), selâmlarımızla sevindirmeye denir.
Sıla-i rahim bütün Müslümanlar üzerine farz kılınmıştır. İhmal edenler büyük cezâlar, azaplar görecektir. Çünkü bu emrin yapılmaması akrabalar arasındaki muhabbeti, birbirini gözetmeyi kaldırır. Günden güne birbirine yabancılaşır, akrabalık bağları yok olur.
Bu sebepledir ki, akrabalar arasında birbirlerini ziyâret etmek, selâmlaşmak, ihmal edilmesi câiz olmayan haklardan sayılmıştır. Pek çok âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîfler ile fazîleti beyân edildiğinden, sıla-i rahim dînimizde gâyet mühimdir. Hadîs-i şerîflerde sıla-i rahmin ömrü uzatacağı, rızkı bereketlendireceği, cehennemden uzaklaştıracağı, hesâbı kolaylaştırıp, cennete girmeye vesîle olacağı haber verilmiştir.
MUTFAĞIMIZ...CİĞER KAVURMASI (5 Kişilik)
Malzemeler: 500 gram karaciğer, 2 adet domates, 2 adet biber, 2 adet soğan, 1 adet sarımsak, 1 kaşık salça, sıvıyağ, tuz, karabiber, kekik.
Yapılışı: İnce doğranmış soğan ve sarımsak, küp şeklinde doğranmış biberler ve salça yağda şeffaflaşana kadar kavrulur. Zarı soyulup küp şeklinde doğranmış ciğer ilave edilip biraz daha kavrulur. (Ciğer, önce haşlanıp ince ince doğrandıktan sonra da kavrulabilir.) Üzerine ufak parçalar halinde doğranmış domatesten sonra tuz, kekik ve karabiber eklenir.
Domatesler yumuşayıncaya ve ciğerler suyunu çekinceye kadar (6-7 dakika) ağzı kapalı olarak pişirilir. Yanında bol maydanozlu ve sumaklı soğan salatası ile ikram edilebilir.
Hicrî:   10  Zilhicce 1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder