18 Ağustos 2020 Salı

ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBÂDET

 

 

 


 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنْ كُنْتَ صَائِمًا بَعْدَ شَهْرِ رَمَضَانَ فَصُمِ الْمُحَرَّمَ فَإِنَّهُ شَهْرُ اللهِ فِيهِ يَوْمٌ تَابَ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ وَيَتُوبُ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ آخَرِينَ. (ت)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  رمضان شريف آيندان صكره اوروج طوطمق إسترسن محرم آينده طوط . جونكى او ، الله تعالى نيك آي در . اونده بر كون واردركى الله ، او كونده بر قومين توبسنى قبول أتدى . ينه او كونده ، نيجه قوملريك ده توبسنى قبول أدجكدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ramazân-ı Şerîf ayından sonra oruç tutmak istersen Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Onda bir gün vardır ki Allah, o günde bir kavmin tevbesini kabul etti. Yine o günde, nice kavimlerin de tevbesini kabul edecektir.

(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   28    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 

 ZİLHİCCE AYININ SON GECESİ YAPILACAK İBÂDET

 

Zilhicce’nin son gecesi mümkünse bir Tesbih Namazı kılınır ve bir Hatm-i Enbiyâ yapılır.
Akşam ile yatsı arasında, 10 rekât namaz kılınır. Namaza şöyle niyet edilir: “Yâ Rabbi, geçen seneyi benden râzı olarak ayır. Sâdır olan isyânımı hasenâta tebdîl eyle. Beni hidâyet-i ilâhiyene ve rızâ-yı ilâhîne mazhar eyle.”
Her rekâtte; 7 Fâtiha-i Şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 7 İhlâs-ı Şerîf okunur. İki rekâtte bir selâm verilir. Namazdan sonra, mümkünse en az 11 tevhîd, 11 istiğfâr, 11 salevât-ı şerîfe okunur ve duâ edilir.
Zilhicce’nin son günü, aynı zamanda senenin son günüdür. Bu günde mümkünse oruçlu bulunmak fazîletli bir ibâdettir. 

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
 

MUHARREM AYININ BİRİNCİ GÜNÜNDE NE YAPILIR?
 

Muharrem ayının birinci gününde, her birinde besmele çekerek, bir defada 1000 İhlâs-ı Şerîf okuyanları Cenâb-ı Hak lütfuyla, keremiyle bu âlemden kul borcu ile huzûruna getirmeyecek, dünyada ödemeye muvaffak kılacaktır.
Muharrem ayının birinden onuna kadar 10 gün oruç tutmak fazîletli ibâdetlerdendir. Bu on günlük orucu tutamayanlar, mümkünse 8, 9 ve 10. günlerde oruç tutmalıdırlar. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) 9. günü seferde bulunduğundan yalnız 10. günü oruç tutmuşlar ve “Sağ olursak gelecek sene 9. günü de tutarız.” buyurmuşlardır.
Bu ayın perşembe, cuma, cumartesi günlerinde peş peşe oruç tutulursa 900 senelik nâfile oruç sevâbı verilir. 

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
 

MUHARREM AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI
 

Hicrî-Kamerî 1442 yılı Muharrem ayı ictimâı 19 Ağustos Çarşamba günü Türkiye saati ile 05.42’dedir.
Ru’yet ise 19 Ağustos Çarşamba Türkiye saati ile 17.13’dedir. Hilâl’in görüldüğü yerler: Türkiye, Almanya, İsviçre, İsveç, Avusturya, Arap Yarımadası, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Mali, Moritanya, Arjantin, Brezilya, Haiti, Surinam, Atlas Okyanusu.
Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 20 Ağustos Perşembe günü de Muharrem ayının 1. günüdür.

Hicrî:   28    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder