28 Ağustos 2020 Cuma

ÂŞÛRÂ GÜNÜ OLMUŞ VE OLACAK BAZI HÂDİSELER




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: صُومُوا يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَخَالِفُوا فِيهِ الْيَهُودَ صُومُوا قَبْلَهُ يَوْمًا أَوْ بَعْدَهُ يَوْمًا. (حم)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  عاشوراء كونونده اوروج طوطونوز . ( آنجق ) بر كون اؤنجسيله ويا بر كون صونراسيله برابر طوطارق او كونده يهوديلره محالفت أدينز   . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Âşûrâ gününde oruç tutunuz. (Ancak) bir gün öncesiyle veya bir gün sonrasıyla beraber tutarak o günde Yahûdîlere muhâlefet ediniz.”

 (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:   09    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  


ÂŞÛRÂ GÜNÜ OLMUŞ VE OLACAK BAZI HÂDİSELER

 

Muharrem ayının onuncu günü Âşûrâ günüdür. Âşûrâ gününde çok büyük ve mühim hâdiseler meydana gelmiştir. Fakîh Ebu’l-Leys Semerkandî Hazretlerinin beyanına göre Âşûrâ günü meydana gelen hâdiselerden bazıları şunlardır:
Yerlerin ve göklerin yaratılması,
Hz. Âdem Aleyhisselâm’ın tevbesinin kabul edilmesi,
Hz. Musâ Aleyhisselâm’ın Firavun’un şerrinden kurtulması ve Firavun’un helâk olması,
Hz. İbrahim Aleyhisselâm’ın dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,
Hz. Eyyûb Aleyhisselâm’ın hastalıktan şifâ bulması,
Hz. Yûnus Aleyhisselâm’ın balığın karnından kurtulması,
Hz. Süleyman Aleyhisselâm’a saltanat verilmesi,
Hz. Nûh Aleyhisselâm’ın gemisinin Cûdî Dağı üzerinde durması,
Hz. Hüseyin Efendimizin (r.a.) şehîd edilmesi de Âşûrâ günü olmuştur.
Kıyâmetin Âşûrâ günü kopacağı da hadîs-i şerîfle bildirilmiştir. 

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
MUTFAĞIMIZ:. Aşûre
Malzemeler: 1 kg döğme buğday, 2 kg şeker, yarımşar kg nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, 1’er su bardağı pirinç, ince doğranmış kuru incir, ince doğranmış kuru kayısı, ceviz, nar tanesi, fındık, 3 tane ince doğranmış elma, biraz tarçın, 1 paket çam fıstığı, 1 paket kuş üzümü.
Yapılışı: Buğday akşamdan pişirilir. Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm akşamdan ıslatılır. Ertesi gün ayrı ayrı haşlanır, suları süzülür. Bütün malzeme büyük bir tencerede karıştırılır, aşûrenin kıvamına göre su ilâve edilir. Kaynamaya başlayınca incir, kayısı, elma ve şeker katılır ve bal rengine gelinceye kadar pişirildikten sonra aşûre bekletilmeden kâselere boşaltılıp üzeri ceviz, fındık, nar, fıstık ve tarçınla süslenir.
Bu malzemeden takriben 40-50 kişilik aşûre çıkar.

Hicrî:   09    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder