29 Ağustos 2020 Cumartesi

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN FAZİLETİ



 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ وَسَّعَ عَلَى عِيَالِهِ فِى يَوْمِ عَاشُورَاءَ وَسَّعَ اللهُ عَلَيْهِ فِى سَنَتِهِ كُلِّهَا. (الجامع الصغير)‏

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  هر كيم عاشوراء كونى جولق – جوجوغونه جومرت داورانرسه ، الله تعالى سنه نك تمامنده اونه رزق كنشليكى ورير   . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her kim Âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allâhü Teâlâ senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” 
(Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   10    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN FAZİLETİ

 

Âşûrâ günü yani Muharrem ayının onuncu gününde infakta bulunanlara, itâat ve ibâdet edenlere Allâhü Teâlâ büyük sevaplar ihsan eder. Peygamberimiz (s.a.v.) “Her kim Âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allâhü Teâlâ senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” buyurmuştur.
Tâbiînin büyüklerinden Süfyân-ı Sevrî (r.a.) (v. 161) “Biz bunu elli sene tatbik ettik, rızık genişliğinden başka bir şey görmedik.” demiştir.
Peygamberimiz (s.a.v.) Medîne-i Münevvere’ye hicret buyurduğunda Yahûdîlerin Âşûrâ günü oruç tuttuklarını gördü ve: “Bu ne orucudur?” diye sordu.
“Bugün büyük bir gündür. Bugün Allâh’ın (Azze ve Celle) İsrâiloğullarını Firavun’dan kurtardığı gündür. Mûsâ (a.s.), (Allâh’ın bu lütfuna şükür için) oruç tutmuştur (Biz de tutarız)” dediler.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Biz Mûsâ (Aleyhisselâm’ın sünnetini ihyâ)ya sizden daha lâyıkız.” buyurdu ve o gün oruç tuttu, Ashâbına da tutmalarını emreyledi. Böylece Âşûrâ orucu vâcip oldu. Ancak Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Âşûrâ günü oruç tutmak vâcip olmaktan çıkmıştır. 

(Gunyetü’t-Tâlibîn)
 

CÂHİLLERİN ALÂMETLERİ
 

Altı haslet vardır ki, câhiller onlarla bilinir:
Kızmayı îcâb ettiren ciddî, meşrû bir şey yokken öfkelenmek; Yani, karşılaştığı her kötülükten dolayı insanlara, hayvanlara ve her şeye kızmaktır ki bu, cehâlet alâmetidir.
Faydasız ve boş konuşmak; Akıllı insana, faydasız sözler söylememek, dünyasına veya âhiretine faydalı olacak sözleri söylemek yakışır.
Malını boş yere harcamak; Yani, malını bir ecir ve sevap elde edemeyeceği yere harcamak.
Herkesin yanında sırrını ifşâ etmek,
Her insana güvenmek,
Dostunu, düşmandan ayıramamak; Yani, kişinin dostunu bilip, ona itâat etmesi, düşmanını da bilip, ondan kaçınması gerekir. İnsanın en büyük düşmanı şeytandır. Onun emirlerine asla itâat etmemek lâzımdır. 

(Tenbîhü’l-Gâfilin)

Hicrî:   10    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder