16 Ağustos 2020 Pazar

NAMAZ NASIL KILINIR? -2

 

 

 

 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ أَوَّلَ مَا افْتَرَضَ اللهُ عَلَى النَّاسِ مِنْ دِينِهِمُ الصَّلَاةُ وَآخِرَ مَا يَبْقَى الصَّلَاةُ وَأَوَّلَ مَا يُحَاسَبُونَ بِهِ الصَّلَاةُ. (ع)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محقق الله تعالى نيك إنسانلره ، دينلرندن إلك فرض قلديغى شى نمازدر . أك صون قالاجق اولانده نمازدر ، كندسيله إلك حسابه جكله جكلرى شى ده نمازدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allâhü Teâlâ’nın insanlara, dinlerinden ilk farz kıldığı şey namazdır. En son kalacak olan da namazdır, kendisiyle ilk hesâba çekilecekleri şey de namazdır.”

(Müsned-i Ebû Ya’lâ)
Hicrî:   26    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 

 NAMAZ NASIL KILINIR? -2

 

Rükûdan tam doğrulduktan sonra “Allâhü Ekber” diyerek secdeye gidilir. Secdeye inerken evvela dizler, sonra eller, daha sonra baş yere konulur. (Secdede alnın ve burnun, yerin sertliğini hissetmesi şarttır.) El ve ayak parmakları kıbleye doğru çevrilir.
Secdede erkekler dirseklerini yanlara açıp karınlarını oyluklarından uzaklaştırırlar ve ayak parmaklarının uçları kıbleye doğru olur. Kadınlar ise bunun aksine dirseklerini yanlarına, karınlarını da oylukları üzerine getirirler ve ayak parmaklarını erkekler gibi kıbleye getirmezler. Ayaklarını yatırarak üstünü yere getirirler. Secdede üç defa “Sübhâne rabbiye’l-a’lâ” denilir. Sonra “Allâhü Ekber” diyerek secdeden kalkılır, dizler üzerinde oturulur. Bir kere “Sübhânallâh” diyecek kadar bekledikten sonra “Allâhü Ekber” deyip ikinci secdeye varılır, yine üç kere “Sübhâne rabbiye’l-a’lâ” denilir. “Allâhü Ekber” deyip ikinci rekâta kalkılır.
Eller evvelki gibi bağlanır. Yalnız Besmele-i Şerîfe ile Fâtiha-i Şerîfe ve bir sûre veya bir uzun âyet okunur. Sonra aynen birinci rekâtte yapıldığı gibi rükû ve secde yapılır. İkinci rekâtin ikinci secdesinden sonra sol ayağı yere döşeyip sağ ayağı dikerek ve parmakları kıbleye getirmek sûretiyle oturulur. Kadınlar iki ayağını sağ taraftan çıkartarak oylukları üzerine otururlar. “Ettehıyyâtü, Allâhümme salli ve Allâhümme bârik...” okunur. Sonra “Rabbenâ âtinâ” gibi duâlar okunur.
Yüzü önce sağ omuz tarafına döndürerek “Es-selâmü aleyküm ve rahmetullâh” denir. Sonra sol tarafa döndürerek yine “Esselâmü aleyküm ve rahmetullâh” denilir. Böylece namazdan çıkılmış olur. Sabah namazının farzı da aynen (sünneti gibi) böyle kılınır. Erkekler farzdan önce kâmet okurlar.
Bütün namazların kılınış şekli böyledir. Ancak, 3 ve 4 rekâtli farzlar ile 4 rekâtli sünnet-i müekkedelerin ve vitir namazının birinci oturuşunda sadece “Ettehıyyâtü” okunur. “Allâhümme salli ve Allâhümme bârik” okunmaz. Fakat ikindi namazının sünneti ile yatsı namazının ilk dört rekât sünneti gibi, sünnet-i gayr-i müekkedelerin birinci oturuşlarında “Ettehıyyâtü”den sonra, “Allâhümme salli” ve “Allâhümme bârik” de okunur. Üçüncü rekâtin başında diğer dört rekâtli namazların aksine “Sübhâneke” okunur. Sonra “Eûzü ve Besmele” çekilerek “Fâtiha”ya başlanır. 

(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   26    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder