31 Ağustos 2020 Pazartesi

BEYŞEHİR EŞREFOĞLU CÂMİİ



 

31 / 08

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَقْعُدُ الْمَلَائِكَةُ عَلَى أَبْوَابِ الْمَسَاجِدِ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فَيَكْتُبُونَ الْأَوَّلَ وَالثَّانِيَ وَالثَّالِثَ حَتَّى إِذَا خَرَجَ الْإِمَامُ رُفِعَتِ الصُّحُفُ. (حم)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  ملكلر ، جمعه كونى مسجدلرين قابيلرينه اوطورورلرده ( مسجده ) إلك كلنى ، إيكنجى و اؤجنجى كلنى تاكى إمام ( منبره ) جقنجيه قدار بو شكلده كلنلرى يازارلر . ( منبره جقنجه ) يازدقلرى دفترلر قالديريلر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Melekler, Cuma günü mescitlerin kapılarına otururlar da (mescide) ilk geleni, ikinci ve üçüncü geleni tâ ki imam (minbere) çıkıncaya kadar bu şekilde gelenleri yazarlar. (Minbere çıkınca) yazdıkları defterler kaldırılır.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:   12    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 BEYŞEHİR EŞREFOĞLU CÂMİİ

 

Eşrefoğlu Câmii, Eşrefoğulları’nın merkezi olan Beyşehir’de Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından H. 699 (M. 1296) senesinde yaptırılmıştır.
Câminin minaresi taç kapının sağ tarafında yer almaktadır. Ön cephenin sol tarafında ise Eşrefoğlu Süleyman Bey’in türbesi bulunmaktadır.
Çift kanatlı ahşap giriş kapısı, ahşap işlemeciliğinin güzel örneklerindendir.  Kapı kanatlarının üst tarafında, kabartma sülüs hat ile Zümer Sûresi’nin 73. âyet-i kerîmesi yazılmıştır ki meâli şöyledir: “Rablerinden korkanlar bölük bölük cennete sevk edilirler.”
Câminin ana mekânının ahşap tavan kirişleri, kırk sekiz adet ahşap direkle taşınır. Direk başlıkları ve tavan kirişleri, bugün birçoğu dökülmüş olan kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renklerde kalem işleriyle süslüdür.
Câminin orta kısmında, kar kuyusu diye isimlendirilen bir kuyu mevcuttur. Eskiden bu kuyuya, kar doldurulup üzeri kapatılarak yaz aylarına kadar muhafaza edildiği ve belli vakitlerde açılarak hem ahşap direkler için lazım olan nemin temin edilmesine hem de cemaatin serinlemesine vesile olduğu rivayet edilmektedir.
Kar kuyusu ile mihrap arasında câminin dört direğine oturtulan müezzin mahfili yer almaktadır. Kıble duvarının sağ tarafındaki köşede ise hünkâr mahfili vardır. Ceviz ağacından yapılan minberi, işlemelerle süslenmiştir. Câminin, mihrap duvarına bitişik, çinili bir kubbesi vardır.
Câminin fîrûze ve beyaz renkli çinilerle süslenen büyük bir mihrabı vardır. Üst tarafında En’âm Sûresi’nin 79. âyet-i kerîmesi yazılıdır (meâlen): “Ben muhakkak bir muvahhid olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaradana çevirdim ve ben müşriklerden değilim.”

Hicrî:   12    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder