16 Ağustos 2020 Pazar

NAMAZ NASIL KILINIR? -1

 

 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَوَّلُ مَا يُحَاسَبُ بِهِ الْعَبْدُ صَلَاتُهُ فَإِنْ كَانَ اَتَمَّهَا كُتِبَتْ لَهُ تَامَّةً وَإِنْ لَمْ يَكُنْ اَتَمَّهَا قَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ: هَلْ تَجِدُونَ لِعَبْدِي مِنْ تَطَوُّعٍ. (مجمع)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  قلون إلك حسابه جكله جكى شى نمازدر . شايت قُلْ ، نمازنى تام يابمش سه ، نماز ( نيك ) ثوابى ) اونه تام يازلر . تام يابمامش سه الله تعالى شويله بيورور : قلومون ( دفترنده فرضلرنداكى نقصانلرى تماملاياجق ) نافله نماز بولابليورمسونوز  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Kulun ilk hesaba çekileceği şey namazıdır. Şâyet kul, namazını tam yapmışsa, namazı(nın sevâbı) ona tam yazılır. Tam yapmamışsa Allâhü Teâlâ şöyle buyurur: Kulumun (defterinde farzlarındaki noksanları tamamlayacak) nâfile namaz bulabiliyor musunuz?” (Farzlarındaki noksanları onunla tamamlanır)

. (Mecmau’z-Zevâid)
Hicrî:   25    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 

 NAMAZ NASIL KILINIR? -1

 

Namaz kılacak kimse, önce üzerinde ve namaz kılacağı yerde, namazın sahih olmasına mâni olacak pislik cinsinden bir şeyin bulunmamasına dikkat eder. Abdest alır, kıbleye döner. Kendini dünya düşüncelerinden mümkün mertebe uzaklaştırır. Allâhü Teâlâ’nın manevî huzûrunda olduğunu hatırından çıkarmaz. Kılacağı namaza, kalbi ile niyet eder.
Mesela, kılacağı sabah namazının sünneti ise: “Niyet ettim Allah rızâsı için bugünkü sabah namazının sünnetini kılmaya” diye kalben niyet eder. Şayet farzını kılacaksa: ‘farzını’ diye niyet eder. Eğer nâfile namaz kılacaksa, “Niyet ettim Allâh rızâsı için namaz kılmaya” diye kalben niyet eder. Bütün niyetler kalben yapılır. Kalbin niyeti olmadan yalnız dil ile niyet olmaz. Kalp ile beraber, dil ile niyet edilmesi câizdir.
Sonra iki elini, parmaklarını açık tutarak ve kıble tarafına döndürerek başparmakları kulaklarının yumuşağına değecek kadar kaldırıp iftitah tekbîrini alır. Yani “Allâhü Ekber” der. Kadınlar tekbir alırken ellerini, parmak uçları omuzları hizâsına gelecek şekilde kaldırırlar. Sonra erkekler sağ elinin içini sol elinin üzerine, (serçe parmak ile başparmak, sol elin bileğinde halka yapacak şekilde) koyarak ellerini göbek altına bağlar. Kadınlar, sağ eli sol elinin üzerine ve ellerini de göğüslerinin üzerine koyarlar. Gözler secde yerine bakar.
Eller bağlanır ve “Sübhâneke”, sonra da Eûzü ve Besmele ile Fâtiha-i Şerîfe okunur. Sonunda “Âmîn” denir. Sonra bir sûre veya kısa bir sûre uzunluğunda en az bir âyet okunur. Eller yanlara salınıp “Allâhü Ekber” diyerek rükû’a gidilir.
Rükû’da erkekler parmakları açık olarak, elleri ile dizlerini kavrar, baş ve sırtı aynı hizâda tutarlar. Kadınlar, parmakları kapalı olur ve erkekler kadar eğilmezler. Rükû’da en az üç defa “Sübhâne rabbiye’l-azîm” denir. Rükû’da ayak parmaklarına bakılır. “Semi’allâhü limen hamideh” ve “Rabbenâ leke’l-hamd” diyerek rükûdan kalkılır. 

(Devamı yarın)

Hicrî:   25    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder