17 Ağustos 2020 Pazartesi

NAMAZLARDAN SONRA TESBİH VE DUÂLAR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: كَلِمَتَانِ حَبِيبَتَانِ إِلَى الرَّحْمٰنِ خَفِيفَتَانِ عَلَى اللِّسَانِ ثَقِيلَتَانِ فِي الْمِيزَانِ سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيمِ. (خ)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  إيكى كلمه ( إيكى جمله ) واردركى اونلر رحمن ( اولان الله تعالى يه ) سوكلى ، ديله حفف ، ميزانده ده آغيردر . ( بو مبارك جمله لر ) سُبْحَانَ اللهِ وَبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللهِ الْعَظِيمِ . در  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İki kelime (iki cümle) vardır ki onlar Rahmân (olan Allâhü Teâlâ’ya) sevgili, dile hafif, mîzanda da ağırdır. (Bu mübârek cümleler:) ‘Sübhânallâhi ve bihamdihî, sübhânallâhi’l-azîm.’ dir.”

(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî:   27    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 

 NAMAZLARDAN SONRA TESBİH VE DUÂLAR

 

Kılınan herhangi bir namazdan, selâm verip çıktıktan sonra:
“Allâhümme ente’s-selâmü ve minke’s-selâm. Tebârakte yâ ze’l-celâli ve’l-ikrâm” okunur ve salevât getirilir. Sonra da şu tesbih okunur:
Sübhânallâhi ve’l-hamdülillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-‘alliyyi’l-‘azîm.
Bundan sonra Âyetü’l-Kürsî (Allâhü lâ ilâhe illâ hû...), İhlas, Felâk ve Nâs sûreleri okunarak 33 kere “Sübhânallâh”, 33 kere “Elhamdülillâh”, 33 kere de “Allâhü Ekber” denilir. Arkasından,
Allâhü Ekber. Lâ ilâhe İllallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü velehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Vehüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr. Ve hüve ‘alâ külli şey’in kadîr, okunur ve eller kaldırılıp duâ edilir. (M. İlmihal, Fazilet Neş.)
Sabah ve akşam namazından sonra Hüvallâhüllezî, yatsı namazından sonra Âmenerrasûlü okunması tavsiye edilmiştir.
Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdular:
• “Kim sabahleyin üç defa “Eûzü billâhi’s-semî’ıl alîmi mine’ş-şeytâni’r-racîm” deyip Haşr Sûresi’nin son üç âyetini (Hüvallâhüllezî…) okursa, Allâhü Teâlâ o kimse için yetmiş bin melek vazîfelendirir, melekler o kimseye akşam oluncaya kadar istiğfâr ederler. O gün ölürse şehîd olarak ölür. Kim de bunu akşamleyin okursa, aynı mertebeye nâil olur.”
• “Allâhü Teâlâ, Bakara Sûresi’ni iki âyet (Âmenerrasûlü) ile sona erdirdi. Bunları bana Arş’ın altındaki bir hazîneden verdi. Bunları öğreniniz, hanımlarınıza ve çocuklarınıza öğretiniz. Çünkü bunlar hem büyük rahmettir, hem Kur’ân’dır, hem duâdır.” (Âdâb ve Fazîletleriyle Duâlar, Fazilet Neşriyat)
 

BEYİT:
 

Olmak istersen dü âlemde saîd
Kıl tekarrub hayra, ol şerden baîd
               Es’ad (Takvîm-i Vekâyi‘hâne-i Âmire Nâzırı Mehmed)
(İki âlemde de mesut olmak istersen, hayra yakın, şerden uzak ol!)

Hicrî:   27    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 


1 yorum: