9 Ağustos 2020 Pazar

BEŞ VAKİT NAMAZIN EHEMMİYETİ

 

 

 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا قَامَ أَحَدُكُمْ إِلَى الصَّلَاةِ فَلْيُسَكِّنْ أَطْرَافَهُ وَلَا يَتَمَيَّلْ كَمَا تَتَمَيَّلُ اليَهُودُ فَإِنَّ تَسْكِينَ الْأَطْرَافِ فِي الصَّلَاةِ مِنْ تَمَامِ الصَّلَاةِ. (فيض)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  سزدن برينز نمازه قالقديغى زمان ، اوزوولارنى تسكين أتسيك ( حقارت أتديرمسيك ) و يهوديلريك ( صاغه صوله صالانيب ) ميلتديكى كبى ميل أتمسيك . زيرى نمازده اوزوولارى حركت أتديرمه مك نمازيك كمالندندر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sizden biriniz namaza kalktığı zaman, uzuvlarını teskin etsin (hareket ettirmesin) ve Yahûdîlerin (sağa sola sallanıp) meylettiği gibi meyl etmesin. Zîrâ namazda uzuvları hareket ettirmemek namazın kemâlindendir.

” (Münâvî, Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   18    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 

 BEŞ VAKİT NAMAZIN EHEMMİYETİ

 

Ka’b bin Ucre’den (r.a.) şöyle rivâyet olundu:
“Biz, birkaç arkadaş (mescidde otururken), Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) teşrif buyurdular. Bize “Neyi bekliyorsunuz?” diye suâl ettiler. Biz de “Namazı” dedik. Bunun üzerine başlarını semâya doğru kaldırdılar, sonra yere doğru baktılar ve “Rabbiniz ne buyuruyor, biliyor musunuz?” diye sordular. Biz “Allah ve Resûlü daha iyi bilir.” dedik. Buyurdular ki:
“Muhakkak Rabbiniz Azze ve Celle buyuruyor ki:
‘Kim (beş vakit) namazı vaktinde edâ eder, namazını devamlı kılar, onun hakkını hafife almaz, (rukün ve şartlarına) riâyet etmemek suretiyle de onu zâyi etmezse o kimseyi cennete koymak benim ahdim olsun.
Kim de namazını vaktinde edâ etmez, devamlı kılmaz, (rukün ve şartlarına) hakkıyla riâyet etmeyerek onu zâyi ederse onun üzerine hiçbir ahdim yoktur. İstersem ona azâb ederim, istersem de onu affederim.”
 

MUTFAĞIMIZ…Macar Gulaş (Kul Aşı)
 

Malzemeler: 750 gram kuşbaşı et, 1 adet kabak, 2 adet havuç, 7 adet arpacık soğanı, 4 diş sarımsak, 2 adet yeşilbiber, 4 adet defne yaprağı, 4-5 adet mantar, 1 adet kereviz, 3 çorba kaşığı salça, yarım çorba kaşığı tane karabiber, 3 çay kaşığı tuz, 1 kahve fincanı zeytinyağı.
Hazırlanışı: Etler yayvan bir tavada biraz kahverengi oluncaya kadar kavrulur. Soğan, kabak, havuç, sarımsak, yeşilbiber de zeytinyağıyla başka bir tencerede kavrulur. Daha sonra salça, defne yaprağı ve tane karabiber ilâve edilir. Biraz daha kavrulup üzerini bir parmak aşacak kadar su ilave edilir ve bir miktar kaynatılır. İçerisine etler ilâve edilir. Etler pişene kadar kaynatılır. Ocağın altını kapatmadan 15 dakika önce arpacık soğan ve mantar ilâve edilir. İsteğe göre keşkek ile ikram edilebilir.

Hicrî:   18    Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder