3 Ağustos 2020 Pazartesi

MUKÎM KİMSENİN NAMAZDA MÜSÂFİRE UYMASI



كَانَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا وَدَّعَ رَجُلًا مِنْ أَصْحَابِهِ قَالَ: زَوَّدَكَ اللهُ التَّقْوَى وَغَفَرَ لَكَ ذَنْبَكَ وَلَقَّاكَ الْخَيْرَ حَيْثُ وَجَّهْتَ. (طس)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )    ،   أصحابندان ( سفره جقاجق ) بر ذات إيله ودالاشركن شويله دعا أدردى : " الله تعالى ، تقواي آزيغين قلسيك ، سنيك كوناحنى مغفرت بيورسون و نره يه يونلرسك سنى خيرله قارشلاشترسيك  . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, ashâbından (sefere çıkacak) bir zât ile vedalaşırken şöyle duâ ederlerdi: “Allâhü Teâlâ, takvâyı azığın kılsın, senin günâhını mağfiret buyursun ve nereye yönelirsen seni hayırla karşılaştırsın.”
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)
Hicrî:   13   Zilhicce 1441  Fazilet Takvim  

İLMİHÂL: MUKÎM KİMSENİN NAMAZDA MÜSÂFİRE UYMASI

 
İki ve üç rekâtli farz namazlar hem sefer hâlinde hem de mukimlik hâlinde değişmez, aynı kılınır. Ancak dört rekâtli farzlar, kılan kişi mukim değilse yani sefer hâlinde ve müsâfir hâlinde ise dört rekât kılınmaz, iki rekât kılınır.
Bu hallerde mukîmin müsâfire ve müsâfirin mukîme uymaları (yani cemâatla namaz kılarken bir kişinin imam olması) vakit dâhilinde bütün namazlarda sahihtir. Ancak şu hususlara dikkat edilmelidir:
Dört rekâtli farzlarda mukîm bir kimse, müsâfir bir imama uyarsa, (müsâfir imam, iki rekât kılınca namazı bitirip selam vereceğinden) imamın selâmından sonra namazını dörde tamamlar. Kıyamda   isterse Fatiha’yı okur, isterse okumaz. Okumadığı takdirde okuyacak kadar bekledikten sonra rükuya gider ve namazı tamamlar. Şayet müsâfir imam, unutarak dörde tamamlarsa mukîmin namazı olmaz.
Müsâfir kimse, mukîm imama uyarsa namazını tam kılar.
 
ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI İÇİN TAVSİYELER
 
Çocuklar güne kahvaltıyla başlamalıdır. Sabah kahvaltısı, çocukların derslerindeki muvaffakiyeti için mühimdir.
Okula giden çocukların beslenme çantasına; süt, ayran, meyve, peynir, ekmek, haşlanmış yumurta gibi yiyeceklerden konulmalıdır. Beslenme çantası günlük kontrol edilip, temizliğine dikkat edilmelidir.
Çocuklara, açıkta satılan yiyecekleri almamaları tembih edilmelidir. Tuz, şeker ve yağ miktarı yüksek hazır gıdalar yerine daha faydalı gıdalarla beslenmelerine dikkat edilmelidir.
Çocukların zaman zaman sağlık kontrollerini yaptırmayı ihmal etmemelidir.
Çocuklar, daha küçük yaşlardayken dişlerini fırçalamaya, yemeklerden önce ve sonra veya eve geldiğinde ellerini yıkamaya alıştırılmalıdır.
Çocukların bütün zamanını televizyon, bilgisayar ve telefonla harcamasına mâni olunmalı; onları kitap okumak, iyi arkadaşlarla oyun oynamak gibi faydalı şeylere yönlendirmelidir.
Hicrî:   13   Zilhicce 1441  Fazilet Takvim 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder