قَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَفْضَلُ الصِّيَامِ بَعْدَ رَمَضَانَ شَهْرُ اللهِ الْمُحَرَّمُ وَأَفْضَلُ الصَّلَاةِ بَعْدَ الْفَرِيضَةِ صَلَاةُ اللَّيْلِ. (م)
رسول الله أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ، " رمضان ( آي اوروجون ) دان صكره أك فضيلتلى اوروج ، اللهيك آي اولان محرم اوروجى در . فرض نمازلردان صكره أك فضيلتلى نماز ، كجه نمازى در . "
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ramazan (ayı orucun)dan sonra en fazîletli oruç, Allâh’ın ayı olan Muharrem orucudur. Farz namazlardan sonra en fazîletli namaz, gece namazıdır.
MUHARREM’İN BİRİ İLE ONU ARASINDAKİ NAMAZ
Muharrem ayının 1’i ile 10’u arasında bir defa olmak üzere, 2 rekâtte bir selâm vererek, 6 rekât namaz kılınır. Bu namaz, akşamla yatsı arasında kılınabileceği gibi, bu vakitte kılınamadığı takdirde yatsıdan sonra da kılınabilir. Namaza şöyle niyet edilir: “Niyet eyledim yâ Rabbi senin rızâ-yı şerîfin için namaza. Herhangi bir komşumun ve din kardeşimin veya herhangi bir kimsenin bana hakkı geçmiş ise bu hakkın ödenmesi için. Allâhü Ekber...”
1. rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Âyetü’l-Kürsî, 11 İhlâs-ı Şerîf.
2. rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.
3. rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 1 Elhâkümü’t-tekâsür, 11 İhlâs-ı Şerîf.
4. rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf.
5. rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 11 İhlâs-ı Şerîf.
6. rekâtte: 1 Fâtiha-i Şerîfe, 10 İhlâs-ı Şerîf okunur. Namazdan sonra duâ edilir.
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neş.)
İNSANLARA ÂRIZ OLAN MUSÎBETLER
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Hazret-i Allah, hakkında hayır murad ettiği kimseyi, bir takım musîbetlere giriftâr eder.”
İmâm-ı Gazâlî (rah.) Hazretleri, insanların başına gelen sıkıntı ve musîbetleri üç kısma ayırmıştır:
Birincisi münâfığın başına gelen hastalık ve musîbet: Allâhü Teâlâ’nın emirlerine itiraz ve muhâlefet ettiği için başına gelen bu musîbetler onun için ceza olur.
İkincisi müminin başına gelen hastalık ve musîbet: Mümin, Allâhü Teâlâ’dan geldiğine inanıp sabrettiği için onun başına gelen musibet, günahlarına keffâret olur.
Üçüncüsü şükür makamında olan müminin başına gelen hastalık: Bu mümin, hastalığında Allâhü Teâlâ’ya hamd edip hâline şükrettiği için bu hastalık Allâhü Teâlâ indinde derecesinin yükselmesine vesîle olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder