25 Ağustos 2020 Salı

MİSVAK KULLANMAK SÜNNETTİR

 

 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلسِّوَاكُ مَطْهَرَةٌ لِلْفَمِ مَرْضَاةٌ لِلرَّبِّ. (ن)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  مسواق قللانمق آغزى تمزلر و راب يك رضاسنه وسيله اولور    . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Misvak kullanmak ağzı temizler ve Rabb’in rızâsına vesile olur.”

(Sünen-i Nesâî)
Hicrî:   06    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 MİSVAK KULLANMAK SÜNNETTİR

 

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) huzuruna, bazı kimseler misvak kullanmadan (dişleri sararmış bir hâlde) gelince, Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Benim yanıma dişleri sararmış bir hâlde geliyorsunuz (Misvak kullanın). Şayet ümmetime meşakkat vermesinden korkmasaydım, abdestin farz kılındığı gibi misvak kullanmayı da farz kılardım.” buyurdular.
İbn-i Abbas (radıyallâhü anh)’dan rivâyetle Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Misvak kullanmak ile öylesine emir olundum ki, misvak hakkında bir âyet nâzil olacağını zannettim.”
Hazret-i Ali (kerremellâhü veche) şöyle buyurdu: “Misvak kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü kişi namaza kalktığı zaman onu işiten bir melek iner. Hatta o melek, okuduğu Kur’ân’ı Kerîm’e olan iştiyâkından dolayı ağzını, o kimsenin ağzına koyar.”
Reddü’l-Muhtar isimli eserde misvak ile alâkalı şunlar zikredilmiştir: “Misvak ölümden başka her derde devâdır, sırat üzerinde yürümeyi kolaylaştırır, Hazret-i Allâh’ı râzı eder, melekleri memnun eder, şeytanı darıltır, ağız kokusunu ve balgamı giderir, dişi cilalandırır, zekâyı artırır, konuşmayı güzelleştirir, mideyi kuvvetlendirir, bedenin rutûbetini alır, son nefeste kelime-i şehâdeti hatırlatır ve misvak kullanan kimse rûhunu kolay teslim eder.”
Yapılan bir araştırmada, misvak kullanıldıktan sonra dişlerde iki saat zararlı bakteri görülmediği tesbit edilmiştir. Yine yapılan çalışmada misvak kullanıldıktan hemen sonra tahlil edildiğinde, misvakta çokça mikrop (bakteri) bulunduğu, iki saat oda sıcaklığında bekletildikten sonra yapılan tahlilde ise bakteri sayısının asgarî seviyeye indiği tespit edilmiştir.

Hicrî:   06    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder