22 Ağustos 2020 Cumartesi

TIBB-I NEBEVÎ’DEN: SU İÇMEK


 

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا يَشْرَبَنَّ أَحَدٌ مِنْكُمْ قَائِمًا… (م)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  صقين سزدن برينز آياقته صو إجمسيك  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Sakın sizden biriniz ayakta su içmesin!..”

 (Sahîh-i Müslim)

Hicrî:   03    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 TIBB-I NEBEVÎ’DEN: SU İÇMEK

 

Sıhhatin muhafazası için yemekten hemen sonra su içmemelidir. Yemek arasında da çok su içmekten sakınmak lazımdır. Çünkü bu, hazmı zorlaştırıp vücuda rahatsızlık verir. Yemek esnasında az miktarda su içmek, hazma yardımcı olur. Fakat içilen su çok soğuk olmamalıdır. Çünkü çok soğuk su, insan bedeni için fazlaca zararlıdır, husûsiyle solunum yolu hastalıklarına sebep olur.
Suyu bir nefeste içmek de doğru değildir. Zîrâ bir nefeste içmek, karaciğere zarar verir. Su içerken üç nefeste içmelidir.
Sahîh-i Müslim’de Enes bin Mâlik’ten (r.a.) rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimizin (s.a.v.) su içerlerken üç defa nefeslendikleri, nefeslenirken de nefeslerinin su kabına isâbet etmeyecek şekilde mübarek dudaklarını su kabından ayırdıkları beyan buyurulmuştur.
Su içen kişinin, nefesini, su kabına isabet ettirecek şekilde nefeslenmesini Peygamber Efendimiz (s.a.v.) yasaklamışlardır. Çünkü vücuttan çıkan nefesin, içilen suya temas etmesi suyu bozup, kişinin sıhhatine zarar verir. Bununla beraber nefesin kapta bıraktığı nâhoş koku, başka kimselerin o kaptan su içmesine mâni olur.
Bir kimse, çok harâretli olduğu zaman, bir defada fazlaca su içse bile harâreti geçmez. Fakat, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünneti üzere üç defa nefeslenerek içse harâreti geçer.
İçi görünmeyen ve ağzı açık olan ibrik, testi ve benzeri kaplardan, doğrudan su içmemelidir. Bu nevi kapların içi görünmediğinden, suyu içen kişi ağzına ne geldiğini göremeyip, kabın içine düşen bir şey varsa onu yutma ihtimali olur. Bu gibi kaplar, suyu muhafaza etmek için kullanılabilirse de suyu içmek için cam bardak kullanmak daha güzeldir.
 

NÜKTE:..Methiye niçin söylenir?
 

Benî Temim kabîlesinin ileri gelenleri bir gün şair Selâme’ye giderek, “Bizim için güzel bir methiye söyle de kabîlemiz iftihar etsin!” demişler. Şâir:
“Peki, methedilecek bir şey yapınız da söyleyeyim!...” demiş.

Hicrî:   03    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder