26 Ağustos 2020 Çarşamba

İLİM TALEBİNDE CİDDÎ VE GAYRETLİ OLMAK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ تَفَقَّهَ فِي دِينِ اللهِ كَفَاهُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ وَرَزَقَهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ. (حنيفة)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  كيم الله تعالى نيك ديننده تفقه أدرسه ( كلفت و مشقته قاطلانب دينى علملرى أؤكرنرسه ) الله عززه و جلله ، اونه ( هر إشنده ) كافى در و اونى هيج اومماديغى يردن رزقلانديريورر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim Allâhü Teâlâ’nın dîninde tefekkuh ederse (külfet ve meşakkate katlanıp dînî ilimleri öğrenirse) Allah Azze ve Celle, ona (her işinde) kâfîdir ve onu hiç ummadığı yerden rızıklandırıverir.

” (Müsned-i Ebû Hanîfe)
Hicrî:   07    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 İLİM TALEBİNDE CİDDÎ VE GAYRETLİ OLMAK

 

İmam Zernûcî Hazretleri (rah.), Ta’lîmü’l-Müteallim isimli eserinde şöyle buyurmuşlardır:
• İlim talebinde ciddi olmak, arkasını bırakmamak, devamlı peşinde koşmak lâzımdır. Kur’ân-ı Kerîm’de, şu âyetler buna işâret etmektedir (meâlen): “Ve o kimseler ki bizim uğrumuzda mücâhedede bulundular, elbette onları bizim yollarımıza hidâyet ederiz ve şüphe yok ki, Allâhü Teâlâ elbette muhsin olanlar ile beraberdir.” (Ankebût Sûresi, âyet 69), “Ey Yahya! Kitaba kuvvetle sarıl…” 

(Meryem Sûresi, âyet 12)
• Kim bir şey talep eder, gayret gösterir, güzel bir şekilde çalışırsa, o talep ettiğine nâil olur. Kim de kapıyı çalar ve ısrar ederse, maksûdu olan o kapıdan içeri girer.
• Meşakkatine katlandığın kadar, meşakkatini yüklendiğin miktarca, temenni ettiğin şeye nâil olursun.
• İmam Muhammed Hazretleri, kitaplarının çoğunu veya yarısını ezberlemiş idi. Eğer ciddî ve yüksek gâyelere sahip olmasaydı bu ilmi elde edemezdi.
• Her şeyin bir âfeti vardır. İlmin âfeti ise gayreti ve tekrarı terk etmektir.
• İlim talebinde üç kişinin: Talebenin, hocanın ve eğer hayatta ise babanın ciddiyeti mühimdir.
• Ey ilim talebesi! Bu körpelik ve gençlik zamanlarını ganîmet bilmelisin.
İmâm-ı Gazâli Hazretleri de “Minhâcu’l-Âbidîn” kitabında diyor ki: İlme duyulan şiddetli ihtiyaca gelince; nefsini ihlâsla ilim talebine vakfet! Talebin, ilmi ezberleyip nakletmek değil, anlayarak öğrenmek olsun. İlim talebinde çok büyük tehlikeler bulunduğunu da bil! Kim, insanların teveccühünü kazanmak, idârecilerin meclislerinde bulunmak, görüş sâhiplerine karşı övünmek ve dünya menfaati elde etmek için ilim öğrenir ise onun ticâreti boşa gitmiş ve alışverişi zarara uğramıştır.
BEYİT:
Tahsîl-i ulûma ol ki sâî
Mahvolmasın ettiğin mesâî  

(Muallim Nâcî)
(İlim tahsiline çalış ki, ettiğin mesâî -emekler- mahvolmasın)

Hicrî:   07    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder