30 Temmuz 2020 Perşembe

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ اللّٰهَ عَزَّ وَجَلَّ يُبَاهِي مَلَائِكَتَهُ عَشِيَّةَ عَرَفَةَ بِأَهْلِ عَرَفَةَ فَيَقُولُ اُنْظُرُوا إِلَى عِبَادِي أَتَوْنِي شُعْثًا غُبْرًا. (حم)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محقق الله عز وجل ، ملكلرينه قرشى عرافاتده وقفه يابانلرله إفتهار أدر و اونلره شويله بيورور : قوللارمه باقين . بانه ( بنم بيتمه ) ، طوز طوبراق إيجرسنده ، ساجلرى داغنيق بر واظيتده كلديلر  . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak Allah Azze ve Celle, meleklerine karşı Arafat’ta vakfe vaktinde vakfe yapanlarla iftihar eder ve onlara şöyle buyurur: ‘Kullarıma bakın. Bana (benim beytime), toz toprak içerisinde, saçları dağınık bir vaziyette geldiler.”
 (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî:   09  Zilhicce 1441  Fazilet Takvimi

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

 
Bayram namazının her iki rekâtindeki üçer adet fazla tekbirlere “zevâid tekbirleri” denir. Vâcip olan bu tekbirler, birinci rekâtte kırâatten önce, ikinci rekâtte kıraatten sonra alınır. Bayram namazı şöyle kılınır:
“Niyet ettim Allah rızâsı için bayram namazını kılmaya, uydum hâzır olan imâma” diye kalben niyet edilir. “Allâhü Ekber” diyerek iftitâh tekbiri alındıktan sonra eller bağlanır.
“Sübhâneke”den sonra imâm sesli, cemâat sessiz “Allâhü Ekber” diyerek ellerini kulaklarına kaldırır ve yanlara salar; yine elleri kaldırarak ikinci tekbiri alır ve ellerini yanlara salar; üçüncü tekbir alınınca eller bağlanır. İmam açıktan Fâtiha ve bir sûre veya en az üç âyet okur, cemâat dinler. Rükû ve secdeden sonra da ikinci rekâte kalkılır.
İkinci rekâtte imâm önce Fâtiha sonra bir sûre veya en az üç âyet okur. Sonra birinci rekâtin başında alınan tekbirler bu defa kırâatın sonunda üç defa alınır ve eller hep yanlara salınır, dördüncü tekbir ile rükûa gidilir ve namaz tamamlanır.
Cuma namazında, namazdan evvel hutbe okunduğu gibi bayram namazlarında da namazı müteâkip hutbe okunur. Hutbeye tekbir ile başlanır, cemâat de bu tekbirlere hafifçe iştirak eder.
 
AREFE VE BAYRAM GECELERİNİ İHYÂ
 
Arefe ve bayram gecelerinde mümkünse Hatm-i Enbiyâ, Hatm-i İstiğfâr yapılır ve Tesbih Namazı kılınır. (Hatm-i İstiğfâr, 1001 defa “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk” okumaktır.) 
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   09  Zilhicce 1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder