23 Temmuz 2020 Perşembe

KURBAN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا خَرَجَ الْحَاجُّ مِنْ بَيْتِهِ كَانَ فِي حِرْزِ اللهِ فَإِنْ مَاتَ قَبْلَ أَنْ يَقْضِيَ نُسُكَهُ غَفَرَ اللهُ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَمَا تَأَخَّرَ. (مرقات)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  حج ياباجق كمسه ، أوندن جقديغى زمان الله تعالى نيك همايسنده اولور . شايت حج وظيفلرنى بتيره مه دن وفات أدرسه الله تعالى ، اونون كجمش و كلجك بتون ( كوجوك ) كوناحلرنى مغفرت بيورور  . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hac yapacak kimse, evinden çıktığı zaman Allâhü Teâlâ’nın himayesinde olur. Şâyet hac vazîfelerini bitiremeden vefat ederse Allâhü Teâlâ, onun geçmiş ve gelecek bütün (küçük) günahlarını mağfiret buyurur.”
(Aliyyü’l-Kârî, Mirkâtü’l-Mefâtîh)
Hicrî:   02  Zilhicce 1441  Fazilet Takvimi

KURBAN

 
Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci günleri ile on birinci, on ikinci gecelerinde kurban olma şartlarını ve sebeplerini taşıyan, ibâdet ve Allâh’a yakınlık niyeti ile kesilen deve, manda, sığır, koyun ve keçi gibi beş nevi hayvana kurban denir.
Zarûrî ve aslî ihtiyaçlarından ve borçlarından sonra nisab miktârı malı olan her Müslüman’ın senede bir kere Kurban Bayramı günlerinden birinde kurban kesmesi vâcibdir. Birinci gün kesmek efdaldir.
 
KURBANDA TEMİZLİK VE ETİN MUHÂFAZASI
 
Hastalıksız ve sağlık kontrolleri yapılmış hayvanlar alınmalıdır. Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, parçalanması, etin nakli, muhâfazası ve pişirilmesinde temizliğe son derece dikkat edilmelidir.
Sakatat ile etler aynı yerde bulundurulmamalıdır.
Kesme, yüzme ve parçalama işleri serin yerlerde yapılmalı; kan, bağırsak vs. şeyler gelişi güzel etrafa atılmamalı ve akarsulara dökülmemelidir.
Etler, kesildiği sıcaklıkta buzdolabına, poşet içine veya hava almayacak şekilde büyük parçalar hâlinde üst üste konulmamalıdır. Etin sıcaklığı düştükten sonra buzdolabına konulup 12 saat dinlendirilmelidir. Hemen yenilmeyecek etler bu dinlendirmeden sonra, ihtiyâca uygun miktarlarda derin dondurucuya konulmalı veya kavurma yapılarak muhâfaza edilmelidir.
Et, buzdolabında 2-3 gün, kıyma ise 1 gün dayanır. Eğer daha uzun müddet muhâfaza edilecekse küçük paketlerde buzdolabının buzluğunda veya derin dondurucuda saklanmalıdır.
Donmuş etler, çözülmesi için buzdolabının alt raflarında bekletilmeli, kalorifer ve soba üzerinde veya oda sıcaklığında bekletilmemelidir.
Pişmiş etler sıcak iken derin dondurucuya konulmamalı, oda sıcaklığında 2 saatten fazla da bekletilmemelidir.
Çiğ eti hazırlamadan önce ve sonra, eller iyice yıkanıp kurulanmalıdır. Çiğ etler için kullanılan bıçak ve kesme tahtası, meyve ve sebzeler için kullanılmamalıdır.
Hicrî:   02  Zilhicce 1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder