14 Temmuz 2020 Salı

KURBANIN FAZÎLETİ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ خَرَجَ حَاجًّا أَوْ مُعْتَمِرًا أَوْ غَازِيًا ثُمَّ مَاتَ فِي طَرِيقِهِ كَتَبَ اللهُ لَهُ أَجْرَ الْغَازِي وَالْحَاجِّ وَالْمُعْتَمِرِ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ. (هب)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  بر كمسه ، حج ويا عمره ويا قضى ( جحاد ) يابمق نيتى إيله ( أويندن ) جقار ده بو يولده أؤلورسه ، الله تعالى او كمسيه قيامت كونونه قدار قضى ، حج و عمره يابانيك ثوابنى يازار  . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir kimse, hac veya umre veya gazâ (cihâd) yapmak niyetiyle (evinden) çıkar da bu yolda ölürse, Allâhü Teâlâ o kimseye kıyâmet gününe kadar gazâ, hac ve umre yapanın sevabını yazar.”
(Beyhakî, Şu‘abü’l-Îmân)
Hicrî:   23  Zilkade  1441  Fazilet Takvimi

KURBANIN FAZÎLETİ


Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
• “Kurban Bayramı günü, Allâhü Teâlâ indinde günlerin en büyüklerindendir.”
• “Kurban kesiniz ve ona iyi muâmele ediniz. Muhakkak bir kimse kurbanını alır, onu kıbleye çevirip keserse, kıyâmet gününde o kurbanın kanı ve tüyü, onu koruyan iki kale olur. Muhakkak kurbanın kanı Hz. Allâh’ın muhâfazasında toprağa düşer. (Kurban keserek) azıcık bir infâk (yani Allah rızası için harcama) sebebiyle çok mükâfâta nâil olursunuz.”
• “Kim, Kurban Bayramı gününde kesmek için kurbanına yaklaşırsa Allâhü Teâlâ’nın rahmeti de cennette ona yaklaşır. Kurbanını kestiği zaman, kanından akan ilk damla ile birlikte Hz. Allah, onu mağfiret eder. Allâhü Teâlâ o kurbanı kıyâmet gününde (kabirden) mahşere kadar onun için binek kılar, (kurbanın) derisi ve her kılı adedince ona sevap ihsân eder.”
Gücü yeten kimsenin Allah rızâsı ve şefâate nâil olmak niyetiyle Peygamberimiz (s.a.v.) Hazretleri için bir kurban kesmesi menduptur.
Aliyyü’l-Murtezâ (k.v.) biri kendisi için, biri Resûl-i Ekrem Efendimiz için olmak üzere iki koç kurban eder ve ‘Resûlullah (s.a.v.), zât-ı şerîfleri için kurban kesmeyi bana vasiyet buyurdular.’ derdi.

KURBAN KESMEDE BAZI MEKRUHLAR

Kurbanı yatırdıktan sonra bıçağı bilemek mekruhtur. Kesmeyen bıçağı kurbanın boynundan kaldırıp biledikten sonra kesmek, hayvanı o halde bekletmek ona -eziyet olduğu için- haramdır. Lâkin böyle kesilen hayvanın etini yemek haram olmaz.
Kör bıçak ile kesmek, kör bıçağı birkaç defa sürmek, kesileceği yere bacağından sürüyerek çekmek, iliğine kadar birden kesmek, kurbanı incitmek, canı çıkmadan yüzmek, başını birden kesmek, kıbleye çevirmemek ve doğurması yakın olan hayvanı kesmek mekruhtur.
Hicrî:   23  Zilkade  1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder