22 Temmuz 2020 Çarşamba

HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLİR?



قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ لِلْكَعْبَةِ لِسَانًا وَشَفَتَيْنِ وَلَقَدِ اشْتَكَتْ إِلَى اللهِ فَقَالَتْ: يَا رَبِّ قَلَّ عُوَّادِي وَقَلَّ زُوَّارِي فَأَوْحَى اللهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَيْهَا إِنِّي خَالِقٌ بَشَرًا خُشَّعًا سُجَّدًا يَحِنُّونَ إِلَيْكِ كَمَا تَحِنُّ الْحَمَامَةُ إِلَى بَيْضَتِهَا. (طس)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محقق كعبه نيك بر ديلى إيكى دوداغى واردر . جناب حقه شكايتده بولندى و ده دكى ، يا راب ! بانه كلنلر و بنى زيارت أدنلر آزالدى ." الله تعالى ، اونه شويله وحى أتدى ، شبهسز حوشو إيله بانه جوقجه سجده أدن قوللر ياراتاجاغم . اونلر كوورجنيك يومورتاسينه اولان شوق و آرضوسى كبى ، سنى زيارتع آرضو اولاجقلر  . "
Peygamberimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak Kâbe’nin bir dili iki dudağı vardır. Cenâb-ı Hakk’a şikâyette bulundu ve dedi ki, ‘Yâ Rab! Bana gelenler ve beni ziyaret edenler azaldı.’ Allâhü Teâlâ, ona şöyle vahyetti ‘Şüphesiz, huşu ile bana çokça secde eden kullar yaratacağım. Onlar, güvercinin yumurtasına olan şevk ve arzusu gibi, seni ziyarete arzulu olacaklar.”
(Taberânî el-Evsat)
Hicrî:   01  Zilhicce 1441  Fazilet Takvimi


HANGİ HAYVANLAR KURBAN EDİLİR?

 
Kurban edilmeleri câiz olan hayvanlar koyun, keçi, sığır, manda ve devedir.
Bir yaşını bitirip iki yaşına girmiş koyun ve keçi, iki yaşını bitirip üç yaşına girmiş sığır ve manda, beş yaşını tamamlayıp altı yaşına girmiş olan deve kurban olur.
Ancak kuzu büyük olup, bir senelik koyundan fark olunamazsa ve altı ayı tamam etmişse kurban olur.
Kurban, vahşî (yabânî) olmamalıdır.
Bir sığır, bir manda veya bir deve yedi kişi için kurban olur. Yani yedi kişi müşterek olarak bir sığırı veya deveyi kurban edebilirler. Ortaklar yedi kişiden az, tek veya çift olabilir.
Bir koyun veya bir keçi yalnız bir kimse için kurban olur. Bir kimse iki koyun kurban edebilir.
Resûl-i Ekrem (s.a.v.) Efendimiz her sene iki koyun kurban ederdi. Vedâ Haccı’nda yüz deve kurban ettiler.
Ortakların inek, öküz, deve veya manda kurban ederken kurbanı hep birlikte almaları veyâhut içlerinden birine vekâlet vermeleri müstehaptır.
Bütün ortakların Müslüman olmaları, kurbanda ibâdete, sevâb ve fedâ-yı nefse niyet etmeleri, hisselerinin müsâvî (denk) olması şarttır. Bir ortağın hissesi kurbanın bütün bedelinin 1/7’sinden az olmamalıdır.
Ortakların bazısı vâcib kurbana, diğerleri sünnet, nâfile, nezir (adak) veya akîka kurbana niyet etse yâhut ortakların bazısı ölü yâhut sabî veya bunamış olsa kurban câiz olur.
 
KURBAN ETİNİN TAKSÎMİ
 
Kurban etinin üçe taksîmi müstehaptır:
Üçte biri sadaka olarak verilir. Üçte biri akraba ve dostlara hediye veya ziyâfet verilir. Üçte biri de nafakaları üzerine vâcip olan kimselere yedirilir.
Kurban etinin bir kısmını hediye etmek veya etin tamamını bağışlamak câizdir.
Kurban kesen ihtiyaç sâhibi ise kurbanın tamamını ev halkına yedirmesi daha fazîletli ve müstehaptır.
Hicrî:   01  Zilhicce 1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder