12 Temmuz 2020 Pazar

SIKINTILARIN SEBEBİ





قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ فَرَضَ اللهُ عَلَيْكُمُ الْحَجَّ فَحُجُّوا. (م)‏
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  أى إنسانلر ! محقق ، الله تعالى سزه حجى فرض قلمشدر . أؤيليسه حج أدينز  . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ey insanlar! Muhakkak, Allâhü Teâlâ size haccı farz kılmıştır. Öyleyse haccediniz.”
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   21  Zilkade  1441  Fazilet Takvimi


SIKINTILARIN SEBEBİ


Abdülkâdir Geylânî Hazretleri buyurdular:
Hadîs-i şerîfte: “Kul, işlediği günah sebebiyle rızkının bereketinden mahrum olur.” buyurulmuştur.
Geçiminde darlık, rızkında zorluk ve hâlinde dağınıklık gördüğün zaman, bu hâlin, Allâh’ın emrini terk edip, nefsinin hevâsına uyduğundan dolayı olduğunu bilmelisin.
Başkalarının, sana eli ve dili ile saldırdığını, zâlimlerin âilene ve malına kasdeylediğini gördüğünde; Allâh’ın haram ve yasaklarını işlediğini, üzerine düşen hukuku yerine getirmediğini, dînin hudûdunu aştığını bilmelisin.
Kalbinde hüzün, gam, şiddetli sıkıntı ve endişeler toplandığı zaman, Allâh’ın sana takdir eylediği şeye itiraz üzere bulunduğunu, senin ve diğer yaratılanlar hakkında Cenâb-ı Hakk’ın tedbîrine razı olmadığını, Hakk’a itimadında noksanlık olduğunu muhakkak bilmelisin.
Sen, bu hâllerden birini kendinde gördüğünde hemen o hâlini düzeltmeye çalış ve tevbe et.

KURBAN KESMEYE DÂİR

Kesmeden evvel hayvanın sağ ve diri olduğu bilinirse -kestikten sonra kanı çıkmasa ve vücudu kımıldamasa bile- kesilmekle helâl olur.
Kesilmeden evvel diri olduğu bilinmediği takdirde, kesilince kan çıkar veya hareket ederse yenir. Kanı çıkmaz ve hareket de görülmez ise yenmez.
Bâzı âlimlere göre, keserken kurbanın ağzını ve gözünü yumması, tüyünü kaldırması ve bacağını çekmesi, kesmeden evvel diri olduğunun alâmetidir. Bunların aksi ise kesmeden evvel ölü olduğunun alâmetidir. Böyle olursa yani kesmeden evvel ölmüş ise kurban olmaz, eti de yenmez.
Hicrî:   21  Zilkade  1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder