4 Temmuz 2020 Cumartesi

NAMAZ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلصَّلَاةُ خَيْرُ مَوْضُوعٍ فَمَنِ اسْتَطَاعَ أَنْ يَسْتَكْثِرَ فَلْيَسْتَكْثِرْ. (طس)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  نماز ، الله تعالى طرافندان أمر أديلن عمللريك أك خيرلسى در . او حالده كميك بو خيرى جوغالتمايه ( يعنى نمازى جوقجه قلمايه ) كوجى يترسه جوغالتسيك  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Namaz, Allâhü Teâlâ tarafından emredilen amellerin en hayırlısıdır. O hâlde kimin bu hayrı çoğaltmaya (yani namazı çokça kılmaya) gücü yeterse çoğaltsın.”
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)
Hicrî:   13  Zilkade  1441  Fazilet Takvimi

NAMAZ


Namaz, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hicretinden bir buçuk sene evvel Mirac Gecesi farz kılınmıştır.
Farz olan namazlar, bir gün içerisinde sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı olmak üzere beş vakittir.
Namazın farz olmasının hikmeti, nîmetleri veren Hazret-i Allâh’a şükür ve günahlara keffârettir. Her vaktin namazı hem o vakte ulaşmanın ve ona bağlı daha nice nîmetlerin şükrü olduğu gibi hem de günahların keffâretine sebeptir. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem)  “Bana haber veriniz, sizden birinizin kapısı önünde bir nehir olsa da her gün, beş defa o nehirde yıkansa hiç kiri kalır mı?” diye suâl ettiler. Sahâbe-i Kirâm Hazretleri “Kalmaz” dediklerinde:
“İşte beş vakit namaz da böyledir ki, Hak Celle ve Alâ, onlar ile kulun hatâlarını affeyler.” buyurmuşlardır.
Namazın hükmü; namaz kılan kimsenin, dünyada farzı edâ etmesi ve eğer ihlâslı ise âhirette sevâba nâil olmasıdır. Çünkü, ihlâs olmadan gösteriş için yapılan ibâdetin sevâbı yoktur. Namazın farz olması için yani kulun namaz ile mükellef olması için üç şey şarttır; Müslüman olmak, akıllı olmak, bülûğ çağına ermiş olmak.
Bülûğ çağına eren her Müslümana, günde beş vakit namaz farz-ı ayındır. Namazda hiçbir sûretle vekâlet olmaz, yani hiç kimse başka bir kimsenin yerine namaz kılamaz. Farz olduğuna inanmakla beraber, üşengeçliğinden dolayı namazı kılmayan kimse fâsıktır.

AY TUTULMASI

5 Temmuz Pazar günü “Yarı Gölgeli Ay Tutulması”  vuku bulacaktır. Tutulmanın görüleceği yerler: Amerika, Afrika, Avustralya, Güney ve Batı Avrupa, Antarktika Kıtası, Hint Okyanusu. Tutulma; Türkiye, Almanya ve Avusturya’dan görülemeyecektir.
Tutulmanın büyüklüğü: -0.644’dür.
Tutulmanın başlangıcı: 5 Temmuz 2020 06.07 (Türkiye Saati)
Tutulmanın ortası        : 5 Temmuz 2020  07.30          ”
Tutulmanın sonu         : 5 Temmuz 2020  08.52          ”
Hicrî:   13  Zilkade  1441  Fazilet Takvimi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder