13 Ağustos 2016 Cumartesi

SULTAN İKİNCİ MAHMUD HAN’IN HAREMEYN’E BAZI HİZMETLERİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَإِنَّ الرَّجُلَ لَيُحْرَمُ الرِّزْقَ بِخَطِيئَةٍ يَعْمَلُهَا. (هـ)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    محققكى قُلْ ، إشلديغى كوناحتان دولاي ( بول ) رزقدان محروم براقلر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak ki kul, işlediği günahtan dolayı (bol) rızıktan mahrum bırakılır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   24  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 

SULTAN İKİNCİ MAHMUD HAN’IN HAREMEYN’E BAZI HİZMETLERİ


Osmanlı pâdişâhlarından Sultan İkinci Mahmud Han, Medîne’de yıkılan ve harâb edilen bütün İslâmî eserleri yeniden inşâ ve ihyâ eyledi.
Peygamberimiz’in (s.a.v.), (622’de) Mekke’den Medîne’ye hicret ederken üç gün kaldıkları Kubâ köyünde yaptırdıkları Kubâ Mescidi 1828’te Sultan İkinci Mahmud Han tarafından yeniden yaptırılmıştır. Mihrab, kubbe ve kuyu üzerindeki kitâbeler de o zaman yazdırılmıştır. Ebûbekr-i Sıddîk mescidini ve Hazret-i Ömer mescidini yeniletmiştir.
Sultan Mahmud Han Ravza-i Mutahhara’nın kubbe-i şerîfesini yeniledi ve yeşile boyattı (1813). Böylece de “Yeşil Kubbe” diye meşhur oldu.
Hücre-i Saâdet’e hediye ettiği şamdanla birlikte gönderdiği aşağıdaki şiiri kendisinin ve bütün Osmanlı Sultanlarının Resûlullâh’a olan hürmet ve sevgisinin bir vesîkasıdır:
Şem’dân eyledim ihdâya cür’et yâ Resûlallah!
Murâdım dergeh-i ulyâya hizmet, yâ Resûlallah!
Değildir ravzaya şâyeste, dest-âvîz-i nâçîzim,
Kabûlünde kıl ihsân ü inâyet, yâ Resûlallah!
Kimim var hazretinden gayri, hâlim eyleyem i‘lâm,
Cenâbındandır ihsân ü mürüvvet, yâ Resûlallah!
Dahilek el-emân, sad el-emân, dergâhına düştüm,
Terahhum kıl, bana eyle şefâat, yâ Resûlallah!
Dü-âlemde kıl istishâb Hân Mahmûd-ı Adlî’yi,
Senindir evvel ü âhirde devlet, yâ Resûlallah!
(Bu yüce dergâha hizmet niyetiyle bir şamdan hediye etmeye cüret eyledim yâ Resûlallah. Bu naciz avize senin Ravza’na lâyık değildir, ihsan ve inayetle kabul buyur yâ Resûlallah. Hazretinden başka hâlimi arzedecek kimsem yok, ihsan ve inayet ancak cenabınızdandır yâ Resûlallah. Binlerce eman, dergâhına düştüm, merhamet buyur, şefâat eyle yâ Resûlallah. İki âlemde Mahmud Han’a sahib ol ki, evvel ve âhir devlet ancak senindir yâ Resûlallah.)
Hicrî:   24  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder