24 Ağustos 2016 Çarşamba

Hz. Ebûbekr’in Hz. Ömer’i Halife Tayini ve Vefâtı



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ رُوحَ الْقُدُسِ جِبْرِيلَ عَلَيْهِ السَّلَامُ أَخْبَرَنِي آنِفًا اَنَّ خَيْرَ أُمَّتِكَ بَعْدَكَ أَبُو بَكْرٍ اَلصِّدِّيقُ. (مجمع)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  ( بر بَدَوِيه )  بيوردلر ."    محقق روح القدوس جبرائيل ( عليه السلام ) آز أوَّلْ بانه خبر وردكى : " محقق سندن صكره اؤمتنيك أك خيرليسى أبو بكرى صديقدر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Muhakkak Rûhu’l-Kudüs Cebrâil (aleyhisselâm) az evvel bana haber verdi ki: “Muhakkak senden sonra ümmetinin en hayırlısı Ebûbekr-i Sıddîk’tır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Mecmau’z-Zevâid)
Hicrî:   20  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 

Hz. Ebûbekr’in Hz. Ömer’i Halife Tayini ve Vefâtı


Ebûbekr-i Sıddîk (r.a.) Hazretleri, hastalanıp on beş gün Mescid-i Şerîf’e çıkamadı ve imâmeti Ömerü’l-Fârûk (r.a.) Hazretlerine havale buyurdu. Hilâfete de onu münasip gördü ve önce Abdurrahman bin Avf (r.a.) Hazretlerini çağırdı:
“Ömer’in hilâfeti hakkında ne dersin?” diye sordu. O da:
“İstediğinden a’lâdır. Fakat biraz hiddetlidir” dediğinde:
“Onun şiddeti benim yufkalığımı dengelemek içindir. İş, kendi başına kaldığı halde hiddet ve şiddet gibi hallerden vazgeçer. Ben, ona dikkat ettim. Ben, bir adama kızdığımda o, yumuşaklık gösterir ve birine yumuşak davrandığımda o, şiddet gösterirdi” diye buyurdu.
Sonra Osman Zi’n-Nûreyn (r.a.) Hazretlerini çağırdı, Hazret-i Ömer’i sordu. O da: “İçi, dışından a’lâdır ve içimizde onun eşi ve benzeri yoktur” diye cevap verdi. Sonra Hazret-i Osman’a, Hazret-i Ömer’i halife tayin ettiğini beyan eden bir vasiyyetnâme yazdırdı.
Hazret-i Sıddîk, bu ahidnâmeyi yazdırdıktan sonra başını pencereden çıkarıp dışarıda toplanmış olan Ashâb-ı Güzîn’e hitaben: “Size bir Halîfe seçtim. Râzı mısınız?” diye sordu. “Râzıyız, ey Resûlullah’ın Halîfesi” dediler.
Ali bin Ebî Tâlib radıyallahu anh Hazretleri: “Ömer’den başkasına razı olmayız” dedi. Hazret-i Sıddîk “Ömer’dir” dedi ve ahidnâmeyi kölesine verip dışarı gönderdi. Alenen okundu. Herkes “İşittik ve kabul ettik” dedi. Herkesten evvel Hazret-i Ali, Hazret-i Ömerü’l-Fârûk’un yanına vardı: “Bu işin uhdesinden gelecek, işte şu kuvvetli ve emîn olan zâttır” diye buyurdu.
Hazret-i Ebûbekir hicrî on üç senesi Cemaziyelâhir ayının sonuna sekiz gün kala Salı gecesi akşamla yatsı arasında altmış üç yaşında olduğu halde vefat etti. İki sene, üç ay, on günden beri hasretini çektiği Fahr-i Kâinat’ın yanına gitti. Radıyallahu anhüm. (Hz. Ebûbekir, Çamlıca B.Y.)
Hicrî:   20  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder