12 Ağustos 2016 Cuma

Ashâb-ı Bedir….ENES BİN MUÂZ (R.A.)



كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ   إِذَا أَكَلَ أَوْ شَرِبَ قَالَ اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِي أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ. (كنز)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم   بر شى يديغى إجديغى زمان  "اَلْحَمْدُ للهِ الَّذِي أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِينَ " بيوروردى . ( ترجومسى : بزى يديرن ، إيجيرن و مسلمانلردان قلان اللهه حمد اولسون )."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir şey yediği veya içtiği zaman “Elhamdülillâhillezi et’amenâ ve sekânâ ve cealenâ mine’l-müslimîn” buyururdu. (Tercemesi: ‘Bizi yediren, içiren ve Müslümanlardan kılan Allâh’a hamd olsun’).” 
(Hadîs-i Şerîf, Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   08  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 

Ashâb-ı Bedir….ENES BİN MUÂZ (R.A.)

Enes (veya bazılarına göre Üneys) bin Muâz radıyallâhü anh hazretleri Ensâr’dan olup Hazrec kabilesinden ve Hudeyle oğullarındandır.
Kardeşi Übey bin Muâz ile birlikte Bedir ve Uhud gazâsında bulunmuşlar ve Bi’r-i Maûne vak‘asında ikisi birlikte şehîd olmuşlardır.
SAĞLIĞIMIZ: Gıda Zehirlenmeleri
Yaz aylarında artan hava sıcaklığı ile beraber su ve gıdalarla bulaşan enfeksiyonlar birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bunların başında kusma ve ishal ile seyreden “gıda zehirlenmeleri” gelmektedir. Sıcak havalarda temizliğe dikkat edilmeden hazırlanan süt ve sütlü yiyecek ve içecekler; kremalı, mayonezli veya yumurtalı yiyecekler ile iyi muhafaza edilmeyen et, tavuk ve balıklar çabuk bozulur. Bozuk gıdaların yenilmesi ve içilmesinden sindirim sistemi rahatsızlıkları olur. Bilhassa bebekler ile yaşlılar için tehlikelidir.
Su ve gıdalarla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasına, saklanmasına ve temizliğe dikkat edilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra bilhassa helâdan çıktıktan sonra eller temiz su ve sabunla çok iyi yıkanmalıdır.
Gıda zehirlenmesinden kusma ve ishal olduğunda, bol su içilmelidir. Kusması devam eden, bulantısı olan, ishali uzun süren ve yüksek ateşi olan hastalar bir hastanede tedavi edilmelidir.
Gıda zehirlenmelerinde ishali kesen ilaçlar, mikrop veya zehirin vücutta kalmasına sebep olarak zararını arttırabilir. Hekime danışmadan ilaç kullanılmamalıdır.
Hastalar, iyileşene kadar yağsız ve posasız gıdalar yemelidir: Yağsız peynir, çok iyi pişmiş yağsız haşlama veya ızgara et, yoğurt, pirinç lapası, yağsız makarna ve patates püresi gibi gıdalar yemeli; çiğ sebze ve meyveler ile tatlı ve yağlı gıdalardan, kızartmalardan, soslu yemeklerden, sütten ve sütlü gıdalardan kaçınmalıdır. Bol miktarda su ve diğer sulu gıdalar içilmelidir. Hasta bir bebek ise anne sütü kesilmemelidir.
Hicrî:   08  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder