13 Ağustos 2016 Cumartesi

HARAM YEMENİN VÜCÛDA TESİRİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خِيارُ اُمَّتِى اَلْقَانِعُ وَشِرَارُهُمْ اَلطَّامِعُ. (الجامع الصغير)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."     امتمن أك خيرليلرى قناعتكار اولانلر ، أن شرليلرى ده طماحكار ( آجكوزلو ) اولانلردر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Ümmetimin en hayırlıları kanaatkâr olanlar, en şerlileri de tamahkâr (açgözlü) olanlardır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   20  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 

HARAM YEMENİN VÜCÛDA TESİRİ


Hicrî 4. asrın büyük âlimlerinden Ebu’l-Abbâs Zûzenî’ye (v. 375) günahlardan tevbe ettiği halde haram yiyen adamın hali soruldu da şöyle dedi:
Hiç tevbe eden haram yer mi? Hâlbuki tevbe, haram yemeyi terk etmektir. Kul haram yediğinde midesindeki yemek, kiremit ocağına konulmuş taşa benzer. O lokma midenin hararetiyle iyice ısınır. Kızgın taşın üzerine su serpilince duman çıktığı gibi o yenilen lokmadan bir duman çıkar ve bütün beyni kaplar. Sonra oradan inip bütün azaya dağılır. İşte bu vakit onun gözü harama bakar, dili gıybet eder, kulağı haramları işitir, eli türlü cinayetler işler, ayakları her türlü kötülüğe gider.
Zamanla bu adamın gözü, dili, eli, ayağı ölür; hiçbir hayra gitmez olur ve nihâyet kalbi de ölür.

MUTFAĞIMIZ: Meyveli Pelte (Pâlûze)

Malzemeler:
1 su bardağı buğday nişastası
4 su bardağı su
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı meyve suyu (Mandalina, çilek, nar, vb.)
1 çorba kaşığı tereyağı
Üzeri için: 
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı ceviz içi veya meyve taneleri

Hazırlanışı:

Evvela şeker su ile karıştırılıp bir tencere ile ocağa konulur. Taze sıkılmış meyve suyu da ilave edilir. Kaynayınca bir miktar su içinde ezilen nişasta ağır ağır içine konulur, aralıksız karıştırılır. Tereyağı konulur. Hafif koyulaşınca kâselere konulur. Soğuyunca üzerini meyve taneleri ile süsleyebilir veya ceviz ve tarçın koyabilirsiniz.
Meyve suyu eklemeden sade olarak yapılırsa üzerine halis gül suyu konularak ikram edilebilir.
Not: Tatlıları yemeğin sonunda değil başında yemelidir.
Hicrî:   20  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder