6 Ağustos 2016 Cumartesi

SULTAN BİRİNCİ MURAD HAN’IN DUÂSI VE ŞEHİT EDİLMESİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: حَصِّنُوا أَمْوَالَكُمْ بِالزَّكَاةِ وَدَاوُوا مَرْضَاكُمْ بِالصَّدَقَةِ وَأَعِدُّوا لِلْبَلَاءِ الدُّعَاءَ. (هب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."ماللرنزى زكاتله قورويونوز ، حصطه لرنزى صدقه ايله تداوى أدينز ، بلالرى دعاء ايله قارشلاينز ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Mallarınızı zekâtla koruyunuz, hastalarınızı sadaka ile tedâvî ediniz, belâlardan kurtulmak için de duâ ediniz.” (Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî:   10  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi 

SULTAN BİRİNCİ MURAD HAN’IN DUÂSI VE ŞEHİT EDİLMESİ


Kosova sahrasında harb başlamadan önce öyle bir fırtına çıktı ki, ortalık toz-duman içinde kaldı, göz gözü görmez oldu, insanlar kıyâmet kopuyor sandılar, çok korktular. Sultan Murad Han, sabaha kadar Cenâb-ı Hakk’a gözyaşları içinde yalvardı:
“İlâhî! Bu havayı Müslümanların üzerinden kaldır. Bir yağmur yağdırıp, bu tozu sakin eyle. Azabınla İslâm askerini harâb edip binlerce Müslüman’ın canını alma. Mücahitleri muzaffer, düşmanlarını mağlup eyle.
İlâhî! Ben bilmeden hata ettimse, rızanın hilafına gittimse sen lâyık olanı bilirsin, onu ihsan kıl. Küffâr belasını Müslümanların üzerinden kaldırmak için canımı fedâ eyledim. Askerlerime zafer müyesser edip beni kurban kıl. Gâzî Hudâvendigâr unvânı ile adımı âlemde alem edip beni cihad yolunda sâbit kıldın. Umarım ki âhir ömrümde şehîd edesin. Canımı Müslümânlara fedâ etmekle onları ihyâ edip beni bu gazâda şehâdet murâdıma erdirip dünyada saâdet verdiğin gibi âhirette dahi mesut edesin.”
Duâsı kabul oldu. Hemen yağmur yağdı. Toz silinip, gitti. Daha sonra Kosova harbi yapıldı, Osmanlı ordusu sayıca az olmasına rağmen düşmanları yendi.
Gâzî Hudâvendigâr, o âfet gecesi Cenâb-ı Hakk’a ettiği niyazın kabul olduğunu bilirdi. Hâcetlerinin ikisi hâsıl olup üçüncüsü -ki şehâdete kavuşmaktı- geciktiğine hayret edip dururdu. Savaştan sonra yanındaki az adamla geziyordu. Ölüler arasında gizlenip yatan bir kâfir, ansızın hücum edip zehirli hançer ile Cihan Sultanı’na vurdu.
Hakk’a niyazı kabul olup şehit oldu. Gâzî Hudâvendigâr’ın üzerine çadır kurup, şehadetini kimseye bildirmediler. Bâyezîd Han tahta geçince Hudâvendigâr-ı Gâzî’nin namazını kılıp, Bursa’da Kaplıca kenarındaki imâretinin civârında defnettiler. Rahmetullâhi aleyh.
(Kemalpaşazâde, Tevârih-i Âl-i Osman, 3. Defter, Çamlıca B. Y.)
Hicrî:   10  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder