13 Ağustos 2016 Cumartesi

ÂHİRET GÜNÜNE ÎMÂN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ. (ق)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    اللهه آخرت كونونه إيمان أدن كمسيه يا خير ( لى بر سوز )  سويلسيك ياده صوصصون ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Allâh’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya hayır(lı bir söz) söylesin ya da sussun.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müttefekun aleyh)
Hicrî:   12  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 

ÂHİRET GÜNÜNE ÎMÂN


İmanın beşinci şartı âhirete îmândır. Âhiret günü bütün ölüler diriltilip kabirlerinden kalkarlar. Hepsi mahşer meydanına toplanır, amel defterleri verilir ve hesaba çekilirler. Sevap ve günahları tartılır, sırat köprüsünden geçerler. Cennet ehli cennete ve cehennem ehli cehenneme girerler. Ebedî mükâfât ve ebedî azâb haktır.
Dünya için takdir ettiği müddet sona erdiğinde Allâhü Teâlâ’nın emriyle Sûr’a bir defa üfürülür, kıyâmet kopar. Allâhü Teâlâ’nın diledikleri hâriç göklerde ve yerde olan ruh sahiplerinin tamamı ölür.
Kıyâmetin ne vakit olacağını Allah’tan başkası bilmez. Lâkin yaklaştığının alâmetleri âyet ve hadîslerle bildirilmiştir.
Buhârî’deki hadîs-i şerîfte bildirildiği üzere ölülerin acbüzzeneb denilen kemikten başkası çürüyüp yok olur. Sûr’a ikinci defa üfürülür ve ölülerin cisimleri ondan iâde olunur ve ruhları verilerek tekrar diriltilirler. Bütün yaratılmışlar kabirlerinden kalkıp mahşer meydanında toplanır, orada elli bin sene beklerler.
Amel defterleri: Hayır ve şer işledikleri bütün amellerin yazıldığı kitapları müminlerin sağından, kâfirlerin solundan ve arkasından ellerine verilir. Az çok bütün amellerinden hesaba çekilir, hayır ve şer bütün amelleri tartılır. Amelinin yazıldığı kitabını sağ tarafından alıp hayırlı amelleri fena amellerini geçmiş kimsenin hesabı kolay olur ve sevinçli halde ehline dönüp cennetlere ulaşır. Amma amel defteri arkasından sol eline verilen ise ölmeyi temennî ederse de bu ona fayda vermez, cehenneme atılır.
Sırât; cehennem üzerine boylu boyunca uzatılmış kıldan ince ve kılıçtan keskin köprüdür. Mahşer halkının tamamı ona gelir. Mü’minler îman ve amellerinin nurlarıyla ve cennetlerle müjdelenmiş olarak sırattan geçer, cennete girer. Münafık ve kafirler ise küfür zulmetleri içinde olduklarından cehenneme düşerler.
Kıyamette Peygamberimiz’in (s.a.v.) havzından içmek, günahkârların cennete girmeleri ve makamların yükselmesi için Peygamberimiz’in ve diğer peygamberlerin şefâat etmesi vesair âyet ve hadîslerle bildirilen şeyler haktır. (Dürr-i Yekta Ş.)
Hicrî:   12  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder