12 Ağustos 2016 Cuma

KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: رَأَيْتُ لَيْلَةً أُسْرِيَ بِي عَلَى بَابِ الْجَنَّةِ مَكْتُوبًا الصَّدَقَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا وَالْقَرْضُ بِثَمَانِيَةَ عَشَرَ. (هـ)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    معراج كجه سى جنتيك قابسنده شويله يازلى اولديغونو كوردم : صدقه ورمنيك ثوابى اون مثلى ، بورج ورمنيك إيسه اون سكز مثلى در ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Mi’râc gecesi cennetin kapısında şöyle yazılı olduğunu gördüm: ‘Sadaka vermenin sevabı on misli, borç vermenin ise on sekiz mislidir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   11  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 

KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?


Kıble saati; kıblenin güneş ile tespit edildiği saattir. Yani, güneşin, bulunduğumuz yerin kıble zâviyesine (açısına) veya belli bir zâviye farkına denk geldiği vakittir. Türkiye, Avrupa ülkeleri, Afrika Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri ile Avustralya’nın Perth şehrinde; şehrin o günkü kıble saati vaktinde, güneşe doğru dönen kimse, kıbleye dönmüş olur.
Kıble saati, namaz vakitleri gibi günlük olarak değişir.
Kıble saatleri sadece adı geçen şehir için geçerlidir.
Herhangi bir yerin kıblesi pratik olarak şöyle bilinir:
O günün takviminde, bulunduğu şehrin namaz vakitleri cetvelinin son sütunundaki “Kıble Saati” (Kıble S) vaktinde güneşin bulunduğu yöne dönen, kıbleye dönmüş olur.
Kapalı bir mekânda ise mesela, güneş gören pencerenin dik çerçevesinin yere düşen gölgesi kıble istikametini gösterir. Bu istikamet işaretlenir ve böylece en pratik ve en doğru bir şekilde kıble yönü tespit edilmiş olur.
Dünya kıble günleri:
Mekke’nin enlemi (21 derece 26 dakika) ile Güneş’in meyli (deklinasyonu) (21derece 26 dakika) olduğundan Dünya’nın Güneş etrafında seyri sırasında 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerinde Güneş’in izdüşümü Mekke’nin tam üzerinde bulunur.
Türkiye saatine göre 28 Mayıs günü saat 12.18’de ve 16 Temmuz günü saat 12.27’de Edirne’den Kars’a kadar kıble saatleri aynı olmaktadır.
Güneşin tam Ka’be’nin üzerinde bulunduğu 28 Mayıs ve 16 Temmuz’da gündüz olan ve kıble açısına denk gelen yerlerde kıble güneş ile tayin edildiğinden bu günlere Dünya Kıble Günü denilmektedir.
Hicrî:   11  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder