12 Ağustos 2016 Cuma

İÇKİ VE KUMAR HARAMDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ شَرِبَ مُسْكِرًا مَا كَانَ لَمْ يَقْبَلِ اللهُ لَهُ صَلَاةً أَرْبَعِينَ يَوْمًا. (طب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر  ."الله تعالى ، صرحوش أدن هرحنكى بر شئ إيجن كمسنيك قرق كون نمازنى قبول أتمز ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Allâhü Teâlâ, sarhoş eden herhangi bir şeyi içen kimsenin kırk gün namazını kabul etmez.” 
(Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   07  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 

İÇKİ VE KUMAR HARAMDIR


İçki ve kumar Kur’ân-ı Kerîm’de Mâide Sûresinin 90 ve 91. âyet-i kerîmeleri ile haramdır, yasaklanmıştır. Meâl-i şerîfi:
“Ey îmân edenler! İçki, kumar, putlar, kısmet çekilen zarlar hep şeytan işi murdar bir şeydir. Onun için siz ondan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. İçki ile kumarda Şeytan sırf aranıza düşmanlık ve kin düşürmeyi ve sizi Allâh’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymayı ister. Artık vazgeçiyorsunuz değil mi?”
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
• “Şarap (ve içki) bütün kötülüklerin anasıdır. Ve en büyük günâhlardandır.”
“İçkiden sakınınız. Zira o bütün kötülüklerin anahtarıdır.”
Bitkilerden insanı öldüren veya aklını gideren, vücudu zehirleyen veya herhangi bir suretle sıhhate zarar veren şeyleri yemek de haramdır.
İçkilerden vücuda zararlı olanları, insana sarhoşluk verenleri içmek haramdır. Çünkü sarhoşluk veren bir içkinin azı da çoğu da haramdır, bir damlasını bile içmek icmâ ile haramdır. Nitekim bir hadîs-i şerîfte:
“Çoğu sarhoşluk veren bir şeyin azı da haramdır.” buyurulmuştur. Bu gibi içkilerin içilmesindeki zararlar, herkesçe bilinir. İçkilerin cemiyet bünyesinde açtığı yaralar pek elîmdir. Bunların âhiretteki hesabı ise çok şiddetlidir.
İnsanın hayatı ise pek kıymetlidir, daima faydalı şeylere sarfedilmelidir. Zararlı, faydasız şeylere harcanması doğru olamaz. Meselâ: Kumar oyunu haramdır. Çünkü bunun zararları herkesçe malûmdur. Kumar ile mesud olmuş kimse gösterilemez, fakat kumar yüzünden mahvolmuş, perişan olmuş, kederler, elemler içinde kalmış binlerce kimseler, âileler gösterilebilir. (Büyük İslam İlmihali)
Hicrî:   07  ٌŞevval   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder