24 Ağustos 2016 Çarşamba

SIRÂT, CEHENNEM ÜZERİNDE KÖPRÜDÜR




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَقُولُ النَّارُ لِلْمُؤْمِنِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ جُزْ يَا مُؤْمِنُ فَقَدْ أَطْفَأَ نُورُكَ لَهَبِي. (طب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."    قيامة كونو جهنم ( صراتدان كجن )  مؤمنه شويله ديه جك :  جابوق كَجْ  أى مؤمن !  سنيك نورون آلَوِمى سوندورويور ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Kıyâmet günü cehennem mü’mine şöyle diyecek: Geç ey mü’min! Senin nûrun alevimi söndürüyor.” 
 (Hadîs-i Şerîf, Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   21  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 

SIRÂT, CEHENNEM ÜZERİNDE KÖPRÜDÜR


Bütün mahşer halkı amelleri tartıldıktan sonra sırât önüne getirilir. Hepsi amellerine göre sırâtı geçer yahut cehenneme düşer. Sırât, cehennem boyunca uzatılmış kıldan ince kılıçtan keskin köprüdür. Uzunluğu üç bin senelik yol olup bin yılı çıkış, bin yılı iniş ve bin yılı da düzdür.
Her insanın nuru sadece kendisini aydınlatır, onun nurunda başkası yürümez.
Sıratı ilk önce Hazret-i Muhammed Mustafa (s.a.v.) ve ümmeti geçer. Sırâtı kimi çakan şimşek gibi, kimi şiddetli rüzgâr gibi, kimi attan daha süratli, kimi dizi üzere sürünerek, kimi kuş gibi, kimi yürüyerek geçer. Kimi de yüzü üstü cehenneme düşer.
Her kul sırat üzerinde yedi şeyden sual olunur:
Allâha îmândan, Lâ ilâhe illallâh Muhammedün Resûlüllâh kelime-i tevhîdinden yani Allâhü Teâlâ’dan başka ilâh yoktur ve Muhammed Mustafâ onun peygamberidir, derse; kendisine namazdan sorulur. Beş vakit namazı kıldı ise; Ramazan ayı orucundan sorulur. Oruçlarını tam tuttu ise zekâttan sorulur. Zekâtını tam verdi ise, hacdan sorulur. Hac vecîbesini yaptı ise; abdest ve gusülden sorulur. Bunlar da tam ise, insanlara yaptığı zulümden ve kul hakkından sorulur ki bu en zorudur.
İşte bu geçitlerden geçmeye muvaffak olan kimse kurtulur, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Kevser havzından içer. Ondan içenlerden bütün yorgunluk, susuzluk kaybolur. Kevser sütten beyaz, miskten güzel kokuludur. Havzın etrafında yıldızlar adedince kadehler vardır. Ondan bir kere içen bir daha susamaz. Uzunluk ve genişliği bir aylık yoldur. Dört köşesinde Ashâb-ı Kirâm’dan dördü: Hazret-i Ebûbekir, Hazret-i Ömer, Hazret-i Osman, Hazret-i Ali (r.anhüm) durur. Onlardan birini sevmeyene diğeri de su vermez. Bu havz Peygamberimiz ve ümmetine mahsustur. Her peygamberin bir havzı vardır.
Hicrî:   21  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder