6 Ağustos 2016 Cumartesi

ÖMRÜN KIYMETİNİ BİLMEK



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَلصَّائِمُ فِي عِبَادَةٍ مَا لَمْ يَغْتَبْ مُسْلِمًا أَوْ يُؤْذِهِ. (الجامع الصغير) 
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."اوروجلو اولان كمسه ، بر مسلمانى غيبت و ياحوط اونه أذا و جفاء أتمدكجه عبادتدر ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Oruçlu olan kişi, bir Müslüman’ı gıybet ve yahut ona ezâ ve cefâ etmedikçe ibâdettedir.” 
(Hadîs-i Şerîf, Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir)
Hicrî:   16  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi 

ÖMRÜN KIYMETİNİ BİLMEK


Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:
“Kıyâmet gününde dört şeyden sual olunmadıkça kulun ayakları yerinden kımıldamaz: Ömrünü nerede tükettiğinden, gençliğini nerede çürüttüğünden, ilmiyle ne amel işlediğinden, malını nereden kazanıp nereye sarfettiğinden.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyururdu ki:
“Bir nefsi görmez misiniz ki, sâhibi ona nimetler verip, yumuşaklık ile muâmele etse yarın Allâhü Teâlâ’nın huzurunda sâhibini ayıplar. Amma nefsine muhâlefet edip onu zora koşup yorsa Allâhü Teâlâ’nın huzurunda onu metheder, över. İşte o, vücudunuzun her tarafını saran nefsinizdir.”
Abdullâh bin Mübârek (r.a.) dedi ki: “Geçmişte sâlihlerin nefisleri hayırlı amelleri işlemeye hoşlanarak giderlerdi. Ammâ bizim nefislerimiz ise hayırlı amellere ancak zorla gidiyor. Öyle ise bizim nefsimizi zorlamamız lâzımdır.”
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
“Muhakkak bir meclisde oturup da Allâhü Teâlâ’yı zikretmeyenler ve bana salevât okumayan her topluluk için -velev ki cennete girsinler- o meclis ancak pişmanlık olur, onun sevâbını görerek pişman olurlar.”
İnsanın ömrü kıyâmet gününde seneler olarak açılır, sonra aylar olarak, sonra haftalar olarak ve sonra günler olarak açılır. Hayırlı amel işlemeden boşa geçen vakit gördükçe pişman ve perişan olur. Ya şer amellerle dolu görürse hâli nice olur?
İki a‘râbî Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.) gelip sordular:
“Yâ Resûlallâh! İnsanların en hayırlısı kimdir?”
“Ömrü uzun ve ameli güzel olandır.” buyurdular. Diğeri sordu: “Hangi amel en faziletlidir?” Buyurdular ki:
“Lisânının Allâhü Teâlâ’nın zikrinden bir an ayrılmamasıdır.”
Hicrî:   16  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder