20 Ağustos 2016 Cumartesi

PEYGAMBER EFENDİMİZ’E NİÇİN SALEVÂT OKURUZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: كُلُّ دُعَاءٍ مَحْجُوبٌ عَنِ السَّمَاءِ حَتَّى يُصَلَّى عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ. (هب)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  ( بر بَدَوِيه )  بيوردلر ."    دعاء ايله سماء آراسى بردلنمشدر .  محمد صلى الله عليه وسلم  و اونون آلنه صلوات اوقونونجه او برده قالدرلر ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Duâ ile semâ arası perdelenmiştir. Muhammed sallallâhü aleyhi ve selleme ve onun âline salevât okununca o perde kaldırılır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şuabu’l-Îmân)
Hicrî:   18  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 

PEYGAMBER EFENDİMİZ’E NİÇİN SALEVÂT OKURUZ


Peygamber Efendimiz’e salevât-ı şerîfe getirmek ecir ve sevaplar kazanmamız için bize emrolunmuştur. Zîrâ Peygamberimiz’in sallallâhü aleyhi ve sellem hakkını ödememiz mümkün değildir. Ona ancak duâ edebiliriz.
Çünkü Allâhü Teâlâ, Peygamberimiz’e salât (rahmet) etmiş iken meleklerin ve bizim salevâtımıza ihtiyacı yoktur. Nitekim, Allâhü Teâlâ kendisini zikretmemizi emrediyor, amma onun bizim zikrimize ihtiyacı yoktur. Allah’ın rahmetine ermek için onu zikrediyoruz.
İmâm Suyûtî’nin rivâyet ettiği hadîs-i şerîfte buyuruldu:
Resûlullâh Efendimiz’e sallallâhü aleyhi ve sellem:
“Duâ olarak sadece size salevât okusam ne olur?” diye sordular. Buyurdu ki:
“Öyleyse Allâhü Teâlâ dünyâ ve âhiret ihtiyaçlarının tamamında sana yeter.”
Hâfız Ebu’l-Hasen “Kırk Hadis Şerhi”nde Ebû Saîd’den nakletti:
Peygamberimiz’e salât ve selâm, Hak Teâlâ’nın rızâsını kazandıracak en kolay amellerdendir. Salevât ile günahlar silinir, salat okuyan şefâate erişir, cennette yüce mertebelere kavuşur. O halde sen de salevâta devam et ki Peygamberimiz sallallâhü aleyhi ve sellem de sana şefaatçi olsun.
Bir zât Peygamber Efendimiz’e gelip fakirlikten ve geçim darlığından şikâyet etti. Resûlullâh Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular ki:
“Evine girdiğinde eğer birisi varsa ona selâm ver. Eğer kimse yoksa bana selâm ver ve sonra bir defa ‘kul hüvallâhü ehad’ sûresini oku.”
O zât bunu yaptı, Allâhü Teâlâ ona bütün rızık kapılarını açtı, öyle ki bereketi komşularına ve akrabalarına geçti.
Hicrî:   18  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder