قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَيَأْتِيَنَّ عَلَى النَّاسِ زَمَانٌ
لَا يُبَالِي الْمَرْءُ بِمَا أَخَذَ الْمَالَ أَمِنْ حَلَالٍ أَمْ مِنْ حَرَامٍ.
(خ)
بيغمبر
أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."
إنسانلره اؤيله بر زمان كلركى ، او دورده إنسانلر ، قزانديغى ماليك حلالمى حراممى
اولديغونه هج آلدرش أتمز ."
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “İnsanlara öyle bir zaman
gelir ki, o devirde insanlar, kazandığı malın helâl mi, haram mı
olduğuna hiç aldırış etmez.”
(Hadîs-i Şerîf, Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 14 ٌŞevval 1437 Fazilet Takvimi
SÂLİH ADAMDA HELÂL MAL NE GÜZELDİR
Mal, Allâhü Teâlâ’nın nimetidir. Eğer hayır yollarına harcanır ve muhtaçlara sadaka olarak verilirse âhiretin tarlasıdır. Nitekim hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Helâlinden kazanılmış mal (Allâh’ın ve kullarının haklarına riayet eden) sâlih kimsede ne güzeldir.”
Allâhü Teâlâ’nın bize emrettiği ibâdetler arasında, mal ile yapılanları da vardır. İslâm’ın şartlarından olan hac, zekât gibi ibâdetler helâl mal ile yerine getirilir.
Bedenin sıhhati ve kuvveti mal iledir. Sıhhate itina etmek ve korumak ise farzların önde gelenidir. Zira beden, fazîletlere erişmek için bineğimiz, ibâdetler için yegâne âletimizdir.
Sıla-i rahim; akrabasını görüp gözetmek mal iledir. Mal ile fakîrlerin ihtiyaçları görülür, borçları ödenir, gam ve kederleri giderilir de “Kim bir mü’mini sevindirirse Allâhü Teâlâ da muhakkak o kimseyi sevindirir” müjdesine erilir.
Mal ile mescid, medrese, ribâtlar, köprüler gibi hayır eserleri yapılır. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki: “Kim Allâh rızası için içinde Allâhü Teâlâ’nın isminin zikrolunduğu bir mescid bina ederse Allâhü Teâlâ da onun için cennet-i a‘lâ’da bir ev bina eder” ve “Kim kuş yuvası kadar küçük de olsa bir mescid yaparsa, Allâhü Teâlâ o kimseye cennette bir ev bina eder.”
Mal ile din düşmanları ile mücâdele edilir, i‘lâ-i kelimetillâh yapılır, İslâm dîni yayılır.
Malın dînî ve dünyevî zararlarını da bilip bunlardan sakınmalıdır.
Dînî zararları: Mal sâhibi günah işlemek için maddi imkân bulur; işlememek için devamlı sabretmesi gerekir. Mübâhlara fazla dalan kimseye helâl mal yetmez olur; şüphelilere, nihâyet harama düşer. Ayrıca mal Allâh’ı zikretmekten alıkoyar ki en büyük zarar da budur.
Dünyadaki zararları ise: Korku, hüzün, hasetçilerden korunmak için çekilen zahmetler, malı koruma uğrundadaki zahmetlerdir.
Malın şerrinden korunabilmek, ancak helâlinden kazanıp hayır yollarına sarfetmek ile olur. (Berîka)
Hicrî: 14 ٌŞevval 1437 Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder