أَنَّ
النَّبِيَّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَعْتَكِفُ الْعَشْرَ
الْأَوَاخِرَ مِنْ رَمَضَانَ حَتَّى تَوَفَّاهُ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ ثُمَّ اعْتَكَفَ
أَزْوَاجُهُ مِنْ بَعْدِهِ. (ق)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."رمضانيك
صون اون كونونده إعتكاف أدردى . بونو ، وفات أدنجيه قدار بويلجه دوام أتدردى .
رسول الله دان صكره زوجلرى ( مؤمنلريك آننه لرى ) إعتكاف أتديلر ."
“Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) Ramazan’ın son on gününde îtikâf
ederdi. Bunu, vefat edinceye kadar böylece devam ettirdi. Resûlullah’tan
sonra zevceleri (mü’minlerin anneleri) îtikâf ettiler.”
(Hadîs-i Şerîf,
Müttefekun aleyh)
Hicrî: 21 ٌRamazan 1437 Fazilet Takvimi
Ashâb-ı Bedir……………..EVS BİN HAVLİY (R.A.)
Evs bin Havliy radıyallâhü anh hazretleri Ensâr’dan ve Hazrec kabîlesinin Hubulî oğullarındandır. Bedir, Uhud, Hendek ve bütün gazâlarda Resûlullâh Efendimizle (s.a.v.) birlikte bulunmuştur.
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.) onu Şucâ‘ bin Vehb-i Esedî ile kardeş yapmıştı.
Umretü’l-kazâ’da Kureyş tarafından gelebilecek bir tehlikeye mâni’ olmak için Peygamberimiz (s.a.v.) onu Zîtuvâ’da, Beşîr bin Sa‘d’ı da Merruzzahrân’a bırakmıştı. (İsâbe)
Resûlullâh Efendimiz (s.a.v.), vefâtından sonra gasledileceği (yıkanacağı) vakit Ensâr-ı Kirâm, hâne-i saâdetin önüne geldiler ve:
“Allâh için, bizler onun dayılarıyız. Bizden de birileri bulunsun” dediler. İçeriden “Aranızdan birini seçiniz” denildi. Evs bin Havliy hazretlerini seçtiler. Resûlullâh Efendimiz’in (s.a.v.) gaslinde hazır bulundu ve Ehl-i Beyti ile birlikte defnetti. Peygamberimiz’i kabre indirenlerdendir. (İstîâb)
Evs bin Havliy (r. a.), Hazret-i Osmân’ın halifeliği devrinde Medîne-i Münevvere’de vefât etmiştir.
“Kim Allâh için tevâzu gösterirse, Allâh onu yükseltir” meâlindeki “Men tevâzaa lillâh…” hadîs-i şerîfini rivâyet etmişlerdir. (radıyallâhü anh) (İsâbe)
MUTFAĞIMIZ: Domatesli Ekmek Lokması
Ekmekler ihtiyaç kadar alınmalı ve bayatlatmadan yenilmelidir. Eğer bayatlar ise çöpe vb. yerlere atılmamalı, israf etmeyip değerlendirilmelidir.
Malzemeler: Bir miktar bayat ekmek, 1 adet domates, 2 kaşık tereyağı, 1 dilim kaşar peyniri, tuz, kırmızıbiber, kekik.
Hazırlanışı: Küp şeklinde doğranılan ekmekler tereyağında kavrulur. Sonra yine küp şeklinde doğranılan domates konulur. Tuz, kırmızıbiber, kekik eklenir. Üzerine rendelenmiş kaşar ilâve edilip tencerenin kapağı kapatılır. Kısık ateşte biraz kızarınca ocaktan alınıp sıcak ikrâm edilir.
Hicrî: 21 ٌRamazan 1437 Fazilet Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder