20 Ağustos 2016 Cumartesi

LOKMAN ALEYHİSSELAM’DAN NASÎHATLER



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّكَ لَنْ تَدَعَ شَيْئًا اتِّقَاءَ اللهِ عَزَّ وَجَلَّ إِلَّا أَعْطَاكَ اللهُ خَيْرًا مِنْهُ. (حم)
 بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم  ( بر بَدَوِيه )  بيوردلر ."    محقق كه سن الله تعالى ، دان قورقدوغون إيجن بر شي ترك أدرسن الله تعالى ، صنه اوندان داها خيرلسنى إحسان أدر ." 
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) (bir bedevîye) şöyle buyurdular: “Muhakkak ki sen Allâhü Teâlâ’dan korktuğun için bir şeyi terk edersen Allâhü Teâlâ, sana ondan daha hayırlısını ihsan eder.” 
(Hadîs-i Şerîf, Müsned-i Ahmed)
Hicrî:   17  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 

LOKMAN ALEYHİSSELAM’DAN NASÎHATLER


Ey oğul! Kötü kimselerle oturma, onlarla yürüme. Semâdan onlar üzerine azabın inip de onlarla birlikte sana da isâbet etmesinden kork. Fazîlet ehliyle ve âlimlerle otur. Muhakkak Allâhü Teâlâ, toprağı sağnak yağmurlarla dirilttiği gibi ölü kalpleri de ilim ve faziletle diriltir.
Ey oğul! İmandan sonra kazanacağın ilk şey sâlih dost olsun. Zîrâ sâlih arkadaş hurma gibidir. Nasıl ki hurmanın gölgesinde otursan seni gölgelendirir, kestiğinde odunu işine yarar. Tatlı meyvesini yersin. İyi dost da böyledir. Hep sana faydalı olur.
Ey oğul! Diline sahip olmayan pişman olur, çok münâkaşa eden fena sözler işitir, kötü işlerin yapıldığı yerlere giden töhmet altında kalır.
Ey oğul! Âlimlerle münâkaşa etme, başına belâ gelir. Münakaşa kalbi katılaştırır, kin ve nefrete sebep olur. Bir adamı kendini beğenmiş, çok laf söyler ve herkesle münakaşa eder görürsen bil ki o adamın helakine başka sebep aramana gerek yoktur.
Dört yüz peygamber ile sohbet ettim, onlardan sekiz kelime öğrendim:
Namazda kalbini muhâfaza et.
Bir topluluk arasında iken diline sahip ol.
Başkasının evinde iken gözüne sahip ol.
Sofrada boğazına sahip ol.
İki şeyi dâimâ zikret, dâimâ an: Allâhü Teâlâ’yı ve ölümü.
İki şeyi de dâimâ unut: Başkasına yaptığın iyiliği ve başkasının sana yaptığı kötülüğü.

 NÜKTE: Toprağı Yiyen İnsan!

Gayet sefih bir adamın elinde kalan son arsayı da satıp parasını sefâhat uğrunda yediğini işiten bir adam demiş ki:
“Toprağın insanı yiyip bitirdiğini bilirdik, ama insanın toprağı yiyip bitirdiğini yeni duyduk!”
Hicrî:   17  Zilkâde   1437  Fazilet Takvimi 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder