6 Ağustos 2016 Cumartesi

OSMANLI’YA TELGRAF’IN GELMESİ




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ فَطَّرَ صَائِمًا كَانَ لَهُ مِثْلُ أَجْرِهِ غَيْرَ أَنَّهُ لَا يَنْقُصُ مِنْ أَجْرِ الصَّائِمِ شَيْئًا. (ت)
بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردلر ."كم بر اوروجلويه إفطار أتديريرسه ، اونون اوروجونون ثوابنيك بر مثلى اونه يازلر . اوروجلونون ثوابندان ده هجبر شى أكسلمز ."
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Kim bir oruçluya iftar ettirirse, -oruçlunun sevâbından hiçbir şey eksilmeden- onun orucunun sevâbının bir misli sevâb alır.” 
(Hadîs-i Şerîf, Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   20  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi 

OSMANLI’YA TELGRAF’IN GELMESİ


Amerikalı ressam Morse ve arkadaşı Chamberlain 1837’de ilk telgraf cihazını icad ettiler. Abdülmecîd Han, Morse’a imzâsını taşıyan bir ihtira berâtı (patent) ile murassâ (mücevherle süslü) bir nişan verdi. Morse:
“Sultan Abdülmecîd, bu nişanı ve tebrikiyle keşfimin değerini anlayan Avrupalı ilk büyük insan olmuştur.” dedi.
Morse, ilk telgraf hattını (1844) Washington ile 65 km. mesafedeki Baltimore arasında yaptı.
Osmanlı ülkesinde ilk telgraf hattı Kırım Harbi sırasında Sivastopol yakınındaki Balaklava’dan Varna’ya, oradan İstanbul’a çekildi (1854).
Dışarıdan getirtilen telgrafçılar yerine kendi insanını yetiştirmek gâyesiyle İstanbul’da Gülhâne Parkı karşısında ilk telgraf okulu açıldı (1861). Mezun olanların bir kısmı mühendislik eğitimi için Avrupa’ya gönderildi. 1861’de İstanbul Telgrafhanesi’nde Türkçe ve Fransızca tercümanlar, posta müvezzileri, makineci ve çavuş gibi 82 memur bulunuyordu.
Osmanlı Devleti topraklarını bir taraftan demiryollarıyla, bir taraftan da telgraf direkleriyle örüyordu. 1870 yılında 143’ü Rumeli, 158’i de Anadolu, Suriye, Irak ve Filistin gibi vilayetlerde olmak üzere toplam 301 tane telgraf merkezi faaliyeteydi. Telgraf hatları kısa zamanda bütün Osmanlı Devleti’nde tesis edildi.
Telgraf tesisleri kurulduğu sırada makine, âlet ve malzemeleri tamamen dışarıdan alınıyordu. Mayıs 1869’da ilk yerli makine îmâl edildi. Parçalarıyla birlikte 400 Franga getirtilen makine İstanbul’da kurulan bir atölyede 250 Franga îmâl edildi. Avrupa’da üretilen emsalinden daha sağlam ve kullanışlıydı. Telgraf fabrikası zamanla genişleyerek Osmanlı’nın dört bir tarafındaki haberleşme vâsıtalarının mühim bir kısmının ihtiyâcına cevap verdi.
Hicrî:   20  ٌRamazan   1437  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder