24 Ağustos 2024 Cumartesi

YAVUZ SULTAN SELİM HAN’IN NASİHATLERİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : رَحْمَةُ اللهِ عَلَى خُلَفَائِي قَالُوا وَمَنْ خُلَفَاؤُكَ يَا رَسُولَ اللهِ قَالَ الَّذِينَ يُحْيُونَ سُنَّتِي وَيُعَلِّمُونَهَا النَّاسَ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ‘‘ اللهيك رحمتى ، خليفلريمن أؤزرينه اولسون . ’’ بيوردولر . آصحاب كرام ، ‘‘ سزيك خليفلرينز كملردر ، يا رسول الله ؟ ’’ ديه سؤآل أدنجه ؛ ‘‘ سنتمى إحيا أدنلر و اونى إنسانلره أؤكرتنلردر . ’’ بيوردولر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Allâh’ın rahmeti, halîfelerimin üzerine olsun.” buyurdular. Ashâb-ı Kirâm, “Sizin halîfeleriniz kimlerdir, yâ Resûlallah?” diye suâl edince; “Sünnetimi ihyâ edenler ve onu insanlara öğretenlerdir.” buyurdular.

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:    20  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

YAVUZ SULTAN SELİM HAN’IN NASİHATLERİ

 

Yavuz Sultan Selim Han, Mısır’ı alınca ahalinin önde gelenlerini huzuruna getirtti, onlara şu nasihatlerde bulundu:

Osmanlı sultanları, bundan önceki Memlüklü sultanları gibi değillerdir. Dâimâ dinin hükümlerinin hakkıyla yerine getirilmesini, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) sünnet-i seniyyesinin ihyâsını ve icrâsını isterler, buna göre hareket ederler. Biz de ecdadımızın bu yolunu takip ederiz.

Bizim, Mısır’ı almaktaki maksadımız, bu beldelerde İslâm’ın hükümlerinin hakkıyla icrâsını teminden ibarettir. Zira reâyâ (idâremiz altındaki halk), Hazret-i Allâh’ın bizlere emanetidir, onların hesâbını bizden soracaktır. Bu sebeple idâremiz altında hiçbir ferdin zulüm görmesine aslâ rızâmız yoktur.

Eğer dinin emrine muhalefet ederek herhangi bir kimseye zulme cüret eden olursa, haberimiz olduğu anda onun cezasını tez elden veririz, mazlumun hakkını zalimden alırız. Siz de ona göre hareket edin, sakın zulüm yoluna sapmayın.

Dinin emirleri hep gözünüzün önünde olsun ki âhirette saadete nâil olasınız. Bizim verdiğimiz hükme de riâyet ediniz ki dünyada emniyet içinde yaşayasınız.

Eğer bu nasihatlerimi dinlerseniz hem dünya hem ukbâda kul haklarından ve ebedî azaptan selâmet bulursunuz. Ardınızda hayırlı bir nâm bırakmış olursunuz.

 

MUTFAĞIMIZ: Nohutlu Topalak Köfte (10 Kişilik)

 

Malzemeler: 2 adet küp doğranıp haşlanmış havuç, 1’er bardak nohut ve bezelye, 3 kaşık sıvı yağ, 2 kaşık domates salçası, 300 gr kıyma, 1 su bardağı ince bulgur, 1 adet soğan, 1 adet yumurta, 1’er çay kaşığı kırmızı biber, karabiber ve tuz.

Yapılışı: Yağ ve salça kavrulur. Suyu ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Köfte malzemeleri, birbirini tutuncaya kadar iyice yoğrulur. Fındık büyüklüğünde köfteler yapılıp kaynamakta olan salçalı suya atılır. Köfteler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Haşlanmış nohut, havuç ve bezelye ilave edilip bir taşım kaynatılır ve ikram edilir.

Hicrî:    20 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder