19 Ağustos 2024 Pazartesi

AHMED ER-RİFÂÎ HAZRETLERİNİN NASİHATLERİNDEN


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِذَا نَظَرَ أَحَدُكُمْ إِلَى مَنْ فُضِّلَ عَلَيْهِ فِي الْمَالِ وَالْخَلْقِ فَلْيَنْظُرْ إِلَى مَنْ هُوَ أَسْفَلَ مِنْهُ. (ق)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سزدن برينز مال و ياراطلش ( و دنيا زينتلرى ) حصوصنده كندسندن أؤستون اولان كمسلرى كورديكى زمان ( أؤزلمسين ) ، همن حالى كندندن آشاغيده اولانلره باقسين . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Sizden biriniz mal ve yaratılış (ve dünya ziynetleri) husûsunda kendisinden üstün olan kimseleri gördüğü zaman (üzülmesin), hemen hâli kendinden aşağıda olanlara baksın.”

(Müttefekun Aleyh)

Hicrî:    15  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

AHMED ER-RİFÂÎ HAZRETLERİNİN NASİHATLERİNDEN

 

Ahmed er-Rifâî (k.s.), Hicrî 6. asırda Bağdat’ta yaşamış evliyâdandır. Nasihatlerinden bazıları şöyledir:

“Ey kardeşim! Bütün işlerin, dinin hükümlerine uygun olsun. Allâhü Teâlâ’yı daima zikret. Fakir ve kimsesizlere yardımda bulun. Bıkkınlık ve tembellik göstermeden sâlih amel işle. Devamlı, Allâhü Teâlâ’nın rızasını kazanmaya çalış ve Allah yolunda gayret göster. Geceleri ibadete kalkarak nefsine muhalefet et ve riya ile amel işleme. Yalnız kaldığın zamanlarda, geçmiş günahların için ağla.”

“Ey oğlum! İtikadını, Ehl-i Sünnet itikadı üzerine tashih et. Kalbini şeytanın vesveselerinden temizle.”

“Kötü kimse ile arkadaşlıktan kaçın, çünkü kıyamet gününde bu arkadaşlığın sonu, pişmanlık ve üzüntüdür.”

“Ey oğlum! Muhakkak dünya hayatı fânîdir ve ondaki her şey zeval bulacaktır. Yediğin her şey çürür, giydiğin her elbise eskir, yaptığın her işten hesap sorulur. Hazret-i Allâh’a döndürülmek kesin hükümdür. Dostlardan ayrılmak, başa gelecek kesin bir vaaddir. Dünyanın evveli zayıflık ve düşkünlük, âhiri ise ölüm ve kabirdir. Onda yaşayanlar bâkî olsaydı, evleri harap olmazdı. Öyleyse kalbini Hazret-i Allâh’a bağla ve onun gayrısından yüz çevir.”

“Bütün hâllerinde Allâhü Teâlâ için dosdoğru ol. Yolun, tevazu ile dervişlerin yolu olsun. Niyetini vesvese kirlerinden muhafaza et. Kalbini kötü insanlara meyletmekten koru. Helâl kazancından kuru ekmek ye, tuzlu su iç, fakat haram kapısında taze, lezzetli et ve bal da olsa yeme. Dinimizin meşrû kıldığı ölçüde maîşetini, helâlinden kazanmak için bir sebebe yapış. Kazanç için hile yapma.”

“Fakirlerin hatırını kırmaktan sakın. Sıla-i rahim yap. Akrabaya iyilikte bulun. Sana zulmedeni affet. Vezirlerin ve idarecilerin kapılarına gidip gelme. Kelâmını, insanlara yumuşak ve anlayabilecekleri şekilde söyle. Ahlâkını güzelleştir. Cahillerden yüz çevir. Yetimlerin ihtiyaçlarını gider, onlara ikram et. Merhamet et ki merhamet olunasın. Bütün sözlerinde ve işlerinde ihlası kendine dost edin. Hak yolda, insanların hidayetine vesile olmak için çalış.”

Hicrî:    15 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder