13 Ağustos 2024 Salı

KEKİK


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ أَصْبَحَ مِنْكُمْ آمِنًا فِي سِرْبِهِ مُعَافًى فِي جَسَدِهِ عِنْدَهُ قُوتُ يَوْمِهِ فَكَأَنَّمَا حِيزَتْ لَهُ الدُّنْيَا. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سزدن هر كيم كندسى ، جولق جوجوغى و مالى حقنده قورقودان أمين ، بدننده صقنطى و حصطلقلردان ده عافيت اولور ، ياننده ده ( حلالندن ) كونلك ييه جكى بولنديغى حالده كونه باشلارسه ، صنكى دنيا ( نيك بتون نعمتلرى ) كندسنه ورلمش كبى اولور . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Sizden her kim kendisi, çoluk çocuğu ve malı hakkında korkudan emin, bedeninde sıkıntı ve hastalıklardan da âfiyette olur, yanında da (helâlinden) günlük yiyeceği bulunduğu hâlde güne başlarsa, sanki dünya(nın bütün nimetleri) kendisine verilmiş gibi olur.”

 (Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:    09  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

KEKİK

 

Enes bin Mâlik radıyallâhü anh’ten, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in şöyle buyurdukları rivâyet olunmuştur: “Allâhü Teâlâ, kekik otuna konuşma kudreti verdi de o, (bana) şöyle dedi: ‘Yâ Resûlallah! Beni al (kullan). Seni hak peygamber olarak gönderene yemin olsun ki Allâhü Teâlâ’nın indirdiği bütün hastalıklar için mutlaka bende bir şifâ vardır.”

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, “Evlerinizi -zaman zaman- akgünlük, yavşan, kekik ve gelin çiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsülendiriniz” buyurmuşlardır.

Sirâcü’l-Münîr tefsîrinde zikrolunduğuna göre Cenâb-ı Hak, bazı hayvanlara yaralandıkları zaman (yaralarının çabuk iyileşmesi için) devâ olarak dağ kekiğinden yemelerini ilhâm etmiştir.

Kekik, baharat ve çay olarak kullanılan bir bitkidir. Tıbbî olarak mideyî yatıştırıcı, parazit giderici, kan dolaşımını uyarıcı tesirleri bilinmektedir.

Kekik, çay hâlinde idrar söktürücü olarak kullanılır. Az dozlarda balgam söktürücü, sinir kuvvetlendirici ve boğaz ağrılarına karşı da faydalıdır. Yüksek dozlarda ise antiseptik ve kurt düşürücü olarak kullanılır.

Kekiğin, sarımsı renkte bir uçucu yağı vardır. Kekik yağı, romatizmada ağrıyan bölgelere sürülür, şeker hastalığında ise suya bir damla damlatılıp her sabah aç karnına içilir. Vücut içerisindeki parazitleri yok etmek için kesme şekere damlatılarak kullanılır. Diş ağrılarında, kekik yağı, pamuğa damlatılarak dişe konur.

Eskiden kekik yağı, evlerde şöyle çıkartılırdı: Kekik yağı elde etmek için taze kekikler, yayvan bir tencerede suya konulur ve ortasına küçük bir tas yerleştirilir. Tencerenin kapağı tersine örtülür, kenarları hamurla sıvanarak ağır ateşte kaynamaya bırakılır. Ocaktan alınıp soğutulduktan sonra hamurları sökülerek kapak açılır. Tas içinde biriken kekik yağı, kapaklı bir şişeye alınarak gerektiğinde kullanmak üzere saklanır.

(Sıhhat Rehberi, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:    09 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder