1 Ağustos 2024 Perşembe

SÛRE NEDİR?


 

قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : وَاِنْ كُنْتُمْ فِي رَيْبٍ مِمَّا نَزَّلْنَا عَلٰى عَبْدِنَا فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِنْ مِثْلِهِ وَادْعُوا شُهَدَٓاءَكُمْ مِنْ دُونِ اللّٰهِ اِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ. (سورة البقرة، ٢٣)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : أكر قلومز ( محمد ) أؤزرينه إنديرديكيمز قرآن ، دان شبهه أديورسانز حيدى سزده اونون بنزرندن بر سوره كترين . الله دان باشقه شاهتلرينزى ( طابطيغنز بوطلرىو بلكنلرينزى ) ده ( ياردمه ) جاغرين ، أكر دوغرى كمسلر إيسنز . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  “Eğer kulumuz (Muhammed)üzerine indirdiğimiz Kur’ân’dan şüphe ediyorsanız haydi siz de onun benzerinden bir sûre getirin. Allah’tan başka şahitlerinizi (taptığınız putları ve bilginlerinizi) de (yardıma) çağırın, eğer doğru kimseler iseniz.”

(Bakara Sûresi, âyet 23)

Hicrî:    26  Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

SÛRE NEDİR?

 

Kur’ân-ı Kerîm’de en az üç âyeti ihtiva eden ve husûsî bir ismi olup başı ve sonu bulunan müstakil kısımlardan her birine sûre denilir; Bakara Sûresi, Tevbe Sûresi gibi. Kur’ân-ı Kerîm’de 114 sûre vardır.

Sûre, lügatte iki manaya gelir: Birisi, yüksek rütbe demektir. Birisi de, büyük bir şehri ihâta eyleyen bir sûr demektir.

Birincisine nazaran Kur’ân-ı Kerîm, âlem-i semaya, her sûre, semanın yüksek rütbede bulunan yıldız kümelerine, her âyet de bir yıldıza benzetilmiş olur.

İkincisine nazaran da Kur’ân-ı Kerîm’in yeryüzünde yüksek bir medeniyet tesis edeceğine işareten, her sûresi, büyük bir sûru bulunan müstahkem bir şehre ve her âyet de bir konağa teşbih edilmiş olur.

 

ORHAN GAZİ’NİN PÂYİTAHTI: BURSA

 

Osmanlı Devleti’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi, memleketin hududu, genişleyince nereyi pâyitaht yapacağını vezirleriyle istişare etti. Onlardan bazıları dediler ki:

“Padişahım, öyle bir şehirde mekân tutmalısınız ki o şehirde hem kazanç kolay olsun hem de insanları kendisine cezbetsin. Bu ise ancak ziraat, ticaret ve sanatkârlarla olur. Bursa, bu şartlara uygundur. Etrafı hep bahçe ve tarlalarla dolu, suyu bol bir memlekettir. Çiftçiler her ne ekseler, beklediklerinden fazla mahsul alırlar. Mağrip’ten Horasan’a kadar birçok tüccar buraya gelip ticaret yapar. Çarşısında her çeşit eşya bulunur, sanatkârlar her türlü meslekleri icrâ ederler. Sıcak günlerde soğuk suları ve soğuk günlerde sıcak kaplıcaları vardır.”

Bunlar gibi daha birçok güzel vasıflarını saydılar. Bunun üzerine Orhan Gazi, fethettiği Bursa’yı pâyitaht yaptı. Birçok câmi, medrese ve halkın ihtiyaç duyacağı çarşı, bedesten, dârüşşifâ vesâir bina inşa ettirdi. Dervişler için tekkeler yaptırdı. Bursa’yı maddeten ve manen mamur bir hâle getirdi.

Bursa’yı pâyitaht edindiği sene Orhan Gazi’nin oğlu Şehzâde Murad dünyaya geldiğinden Bursa’nın bir ismi de Sultan Murad’ın unvanı olan Hüdâvendigâr olmuştur. Bursa şehri tarihte, “Vilâyet-i Hüdâvendigâr, Gazi Hüdâvendigâr” isimleriyle de bilinmiştir.

Hicrî:    26 Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder