7 Ağustos 2024 Çarşamba

ASHÂB-I BEDİR: TULEYB BİN UMEYR (R.A.)


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّمَا الْأَعْمَالُ كَالْوِعَاءِ إِذَا طَابَ أَسْفَلُهُ طَابَ أَعْلَاهُ وَإِذَا فَسَدَ أَسْفَلُهُ فَسَدَ أَعْلَاهُ. (هـ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق عمللر ، دولى بر قب كبيدر . آلطى كوزل اولديغى ( إخلاص إيله يابلديغى ) زمان أؤستى ده كوزل اولور . آلطى بوزق اولديغى ( ريا إيجن يابلديغى ) زمان أؤيتى  ده بوزق اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Muhakkak ameller, dolu bir kap gibidir. Altı güzel olduğu (ihlâs ile yapıldığı) zaman üstü de güzel olur. Altı bozuk olduğu (riya için yapıldığı) zaman üstü de bozuk olur.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:    03  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

ASHÂB-I BEDİR: TULEYB BİN UMEYR (R.A.)

 

Muhâcirlerden ve Kureyş kabilesinin Abdikusayoğulları kolundandır. Annesi Ervâ binti Abdülmuttalib radıyallâhü anhâ’dır ki Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin halasıdır.

Tuleyb Hazretleri, ilk Müslümanlardandır, Dâru’l-Erkam’da İslâm ile müşerref olmuştur. Önce Habeşistan’a oradan döndükten sonra Medîne-i Münevvere’ye hicret etmiştir.

Bedir Gazâsı’na iştirâk etmiştir. Tuleyb radıyallâhü anh Hazretleri, dînî gayreti yüksek bir zât idi.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellemin nübüvvetinin yedinci senesinde Müslümanlar, Ebû Tâlib Mahallesinde muhâsara altında iken Tuleyb Hazretleri, İslâm’a düşmanlık ettiği için Ebû Cehil’in kafasını yarmıştı. Müşrikler hemen onu yakalayıp bağladılar. Dayısı Ebû Leheb gelip onu önce kurtardı, sonra da annesi Ervâ’ya gelerek onu şikâyet etti.

Annesi Ervâ Hazretleri, “Onun en hayırlı günü, Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem’e yardım ettiği gündür.” cevabını verdi.

Tuleyb radıyallâhü anh, bir rivâyete göre Hicret’in 13. senesinde Ecnâdeyn Gazâsı’nda, diğer rivâyete göre ise Yermûk Gazâsı’nda şehit olmuştur.

 

NÜKTE: O YOL ÇIKMAZ SOKAK

 

Hırsızın biri, geceleyin, bir evin bahçesine girmiş ve içeri girebileceği bir yer aramaya başlamış. Bu esnada ev sahibi, hırsızı görüp pencereyi açarak “Sen kimsin, bahçemde ne geziniyorsun?” diye sormuş.

Hırsız cevaben, “Yolumu kaybettim, onu arıyorum.” demiş.

Ev sahibi, gayet halîm bir surette, “Evladım, o yol, çıkmaz sokak. Sonu her ne kadar hapishaneye uzansa da bu yolun ne derece çetin bir yol olduğunu düşünmen icap eder.” cevabını vermiş.

Hicrî:    03 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder