10 Ağustos 2024 Cumartesi

HAKKI, HAK OLARAK BİLİP DİNLEMELİDİR -2


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَا تَكُونُوا إِمَّعَةً تَقُولُونَ إِنْ أَحْسَنَ النَّاسُ أَحْسَنَّا وَإِنْ ظَلَمُوا ظَلَمْنَا وَلَكِنْ وَطِّنُوا أَنْفُسَكُمْ إِنْ أَحْسَنَ النَّاسُ أَنْ تُحْسِنُوا وَإِنْ أَسَاءُوا فَلَا تَظْلِمُوا. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : أكر إنسانلر إيلك يابارلرسه بز ده إيلك يابارز ، أكر ظلم أدرلرسه بز ده ظلم أدريز ديه رك ضعيف آخلاقلى اولماينز ! بلعكس إنسانلر إيلك يابارسه سز ده إيلك يابمايه ، كوتولك يابارلرسه ظلم أتمه ميه كندينزى حظرلاينز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Eğer insanlar iyilik yaparlarsa biz de iyilik yaparız, eğer zulmederlerse biz de zulmederiz diyerek zayıf ahlâklı olmayınız! Bilakis insanlar iyilik yaparsa siz de iyilik yapmaya, kötülük yaparlarsa zulmetmemeye kendinizi hazırlayınız.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:    06  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

HAKKI, HAK OLARAK BİLİP DİNLEMELİDİR -2

 

İmâm Muhammed Bâkır (rah.) buyurmuştur ki: “Kalbin ölmesi, nefsânî arzulara uymak sebebiyledir. Kalp, her ne zaman nefsin bir arzusundan kurtulursa yeni bir hayat bulur.”

Sehl bin Abdullah et-Tüsterî (rah.), “Kalp, saf ve berraktır. İşlenilen günahlar ona tesir eder. Azıcık bir günah, büyük tesire sebep olur. Yine kalp hiç durmadan çalışan bir işçi, nefis ise hiç uyumaksızın onun başında (onu kandırmayı) bekleyen nöbetçi gibidir. Şâyet kul, Allâhü Teâlâ’nın emirlerini güzelce dinleyip amel etmezse şeytan ve nefsi dinleyip onlara uymuş olur.”

Hakkı dinlemeye mâni olan her şey, nefis ve şeytandandır. Nitekim, “Şeytanlar, âdemoğlunun kalpleri etrafında dolaşmamış olsalardı, âdemoğulları elbette melekût âlemini seyrederlerdi.” denilmiştir.

 

İSHALE KARŞI TAVSİYELER

 

  • Vücut, ishalle birlikte fazlaca su kaybeder. Bu sebeple, içilen su miktarı artırılmalı, günde 1,5-2 litre su içilmelidir.
  • Gazlı ve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Çay, kahve gibi içecekler daha az içilmelidir.
  • Sebzeler çiğ olarak değil, uygun miktarda pişirilerek yenilmelidir.
  • Kabuğu soyulmuş elma, şeftali ve ayva yenilmeli, bunların kompostoları yapılıp içilmelidir.
  • Şeker miktarı yüksek veya çok yağlı yiyecekler tercih edilmemelidir.
  • Yoğurt gibi probiyotik ihtiva eden gıdalar sindirim sistemi için faydalıdır. Bunları günlük olarak makul miktarlarda tüketmelidir.
  • Pirinç lapası, haşlanmış patates veya havuç yenilebilir.
  • Limon, nar, melisa, pelinotu, kekik, keçiboynuzu, yaban mersini, hünnap yenilebilir.

Aç karnına, soğuk bal şerbeti içilebilir. Bu hem ishali keser hem de vücuda kuvvet verir.

Hicrî:    06 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder