16 Ağustos 2024 Cuma

İSİM, MÜSEMMÂYA TESİR EDER


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَحَبُّ الْأَسْمَاءِ إِلَى اللهِ تَعَالَى عَبْدُ اللهِ وَعَبْدُ الرَّحْمٰنِ. (د)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله تعالى يه أك سوملى اولان إسملر ، عبدالله و عبدالرحمن در . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Allâhü Teâlâ’ya en sevimli olan isimler, Abdullah ve Abdurrahmân’dır.”

(Sünen-i Ebû Dâvud)

Hicrî:    12  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

İSİM, MÜSEMMÂYA TESİR EDER

 

Bir çocuğun, babası üzerindeki haklarından birisi, doğduğu zaman ona en güzel isimlerden birisini koymasıdır. İsimlerin, müsemmâları üzerinde büyük tesirleri vardır. Bir kimsenin, çocuğunu, manası çirkin olan, nefsi tezkiye, kötüleme ve hakaret manası ifade eden isimlerle isimlendirmesi uygun değildir. Bilakis hakikat ifade eden, doğru ve güzel bir manası olan isim vermesi gerekir. Nitekim Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), çocuğuna bir isim verilmesini isteyen kişiye, ona “Abdurrahman” ismini tavsiye buyurmuşlardır. Zira bu isim “Rahmân olan Allâh’ın kulu” manasınadır.

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), çirkin ve manasız olan isimleri, teberrüken ve hayır murat ederek güzel isimlerle değiştirmişlerdir. Mesela Allâhü Teâlâ’ya isyan manasına gelen ve müminin vasıflarına uymayan bir isme sahip olan Abdullah bin Amr Hazretlerinin “el-Âs” olan ismini de Abdullah olarak değiştirmişlerdir. Müminin şiârı tâattir, ahlâkı kulluktur.

İbnü’l-Müseyyeb rahimehullah demiştir ki: Dedem, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) huzurlarına gelmiş. Ona ismini sormuşlar, o da “Hazn” demiş. (Hazn, hüzün ve zorluk manasınadır.) Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Bilakis senin ismin Sehl’dir.” buyurmuşlar. O ise “Babamın bana verdiği ismi değiştirmek istemiyorum.” diyerek ismini değiştirmek istememiş. O günden beri evimizde hüzün eksik olmaz.”

Hadîs âlimi İbn-i Melek Hazretleri de demiştir ki: “İnsanın, çocuğuna güzel isim vermesi sünnettir. Çünkü çirkin isimler, bazen kadere tevâfuk eder. Mesela bir kimse oğluna ‘Hasâr’ ismini verse, muhtemelen Allâhü Teâlâ’nın takdiri ile o kimseye veya oğluna bir zarar isabet eder. Hattâ bazı insanlar bu zararın, isminden dolayı olduğunu düşünerek ondan uzak dururlar.”

Bu sebeple çocuklara kötü manalı veya manasız isimler vermemelidir.

Hicrî:    12 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder