18 Ağustos 2024 Pazar

SABRIN KISIMLARI


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : وَمَا أُعْطِيَ أَحَدٌ عَطَاءً خَيْرًا وَأَوْسَعَ مِنَ الصَّبْرِ. (خ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : صبردان دها خيرلى و ( صدره ) دها فضله كنشلك ورن بر نعمت ، كمسيه ورلممشدر . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Sabırdan daha hayırlı ve (sadra) daha fazla genişlik veren bir nimet, kimseye verilmemiştir.”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:    14  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SABRIN KISIMLARI

 

Sabır dört kısımdır:

  1. Başa gelen belâ ve musîbetlere sabır. Yani belaya karşı nefsi, öfkelenmekten, sızlanmaktan ve aşırı üzülüp bağırıp çağırmaktan menetmektir.
  2. Nimetlere sabır. Bu da elde edilen nimetlere şükredip onlar ile Hazret-i Allâh’a karşı isyan etmemek, günah işlememek ve kibirlenmemektir.
  3. İbadet etmekte sabır. Yani ibadetleri, emredildiği şekilde yerine getirip, hiç aksatmamak, ibadetleri devamlı işlemektir.
  4. Günahlara karşı sabır. Bu da kulun kendisini günah işlemekten menetmesi, uzak tutmasıdır.

Sabrın daha üstünü teslimiyettir. Teslimiyet, belaya karşı öfkelenmemek ve itiraz etmemektir.

Teslimiyetten daha üstünü ise Cenâb-ı Hakk’ın takdirine mutlak rızâ göstermektir. Bu da Hazret-i Allâh’ın takdirini hoş görmektir. Takdîr-i İlâhî’ye rızâ, Allâhü Teâlâ’ya tam muhabbetin neticesidir. Çünkü seven, sevdiğinden gelen her şeyi hoş görür.

 

BEBEKLERİN PARMAK EMMESİNDEKİ HİKMET

 

Evliya Çelebi merhum, Seyahatnâme’sinde şöyle anlatmıştır: Urfa’da şehir içinde büyük bir ağaç kökü vardır. Ona, “Şecere-i İbrahim makamı” derler. Hazret-i İbrahim aleyhisselâm dünyaya geldiğinde bütün müneccimler, devrin kralı Nemrud’a giderek:

“Ey Nemrud! Bu saatte bir çocuk dünyaya geldi, senin devletini ve dinini yok edecektir, tez onu buldur.” dediler. Nemrud, bütün şehri araştırıp anasından yeni doğmuş bütün bebekleri öldürtmeye başladı. Hazret-i İbrahim’in annesi bunu duyunca İbrahim aleyhisselâm’ı, o ağacın kovuğu içine saklayıp gitti.

Derhâl Hazret-i Cibrîl-i Emîn, Cenâb-ı Hakk’ın emriyle gelerek bu ağaç kovuğu içine girdi ve Hazret-i İbrahim’le alâkadar oldu. İbrahim aleyhisselâm, parmağını ağzına koyup emerdi. Allâh’ın emriyle Hazret-i İbrahim’in kendi parmağından süt akıp onunla karnını doyururdu. Hâlâ bebeklerin beşik çağında iken parmaklarını emmeleri, Cibrîl-i Emîn’in öğretmesiyle Hz. İbrahim’den kalmıştır.

Hicrî:    14 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder