26 Ağustos 2024 Pazartesi

HAZRET-İ ALİ’NİN (R.A.) NASİHATLERİNDEN -2


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَعْلَمُ أُمَّتِي مِنْ بَعْدِي عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بندن صكره أمتميك أك عالمى ، على بن أبى طالب ، در . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Benden sonra ümmetimin en âlimi, Ali bin Ebû Tâlib’dir.”

 (Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:    22  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

HAZRET-İ ALİ’NİN (R.A.) NASİHATLERİNDEN -2

 

Hata olma ihtimali olan yerde acele etme. İhtiyatlı hareket et ve “Nasıl olsa bana itaat etmeleri gerek.” deyip de hiç kimseye zulmetme.

Eğer kendi azamet ve saltanatını müşâhede etmekle nefsine gurur ve kibir gelirse Hak Teâlâ’nın mülkünün büyüklüğüne ve saltanatının kemâline nazar eyle ve gör ki senin âciz olduğun şeylerde o, tam kudret sahibidir. Cenâb-ı Hak, kibirlenenleri alçaltır, perişan eder.

Kul haklarından son derece sakın ve adaletle hareket et. Kimseyi kayırma. Eğer öyle etmeyip kendine yakın olanı kayırırsan Allâhü Teâlâ’nın kullarına zulmetmiş olursun. Kullarına zulmedene, Hak Teâlâ, kendi husûmet eyler. Bil ki; Hak Teâlâ’nın nimetlerini kesmesine ve belaları hızlıca vermesine sebep olmak husûsunda, zulümde ısrar etmekten beteri yoktur.

Müslümanların menfaatine ve Cenâb-ı Hakk’ın rızasına en uygun olan, sana, her şeyden daha sevgili olsun. Zira etrafındaki ileri gelenler razı olsa, ama halk razı olmasa bundan bir fayda gelmez.

Halkın gizli ayıplarını açmak isteyen kimseleri yanına getirip sözünü dinleme. Zira halkta bazı ayıplar vardır ki onu idareciden başka kimse örtemez. Bir ayıbı sana söyleseler, onu gizle. Başkasına duyurmaya çalışma. Senin üzerine lâzım olan; fesadı örtmektir. Gücünün yettiğince halkın ayıbını ört ki Hak Teâlâ da senin ayıbını örtsün.

Kine sebep olacak şeyleri gönlünden çıkar. Alâkan olmayan şeyleri öğrenmeye çalışma. Bir kimse sana gelip gammazlık (kovuculuk) yapsa onu tasdikde acele etme, ihtiyatlı hareket et. Zira gammaz, ehl-i garazdır (menfaati peşindedir).

Cömertlik yapacağın bir husûsta istişare edeceğin kimseler arasına cimri kimseyi getirme, zira seni fakirlik ile korkutup cömertlikten meneder. Korkak kişiyle de istişare etme. Zira kalbine zayıflık verir. Tamahkâr; açgözlü kişiyle de istişarede bulunma. Zira tamahkâr olmana ve insanlara zulmetmene sebep olur. Bil ki; cimrilik, korkaklık ve tamahkârlık, Allâhü Teâlâ’ya sûizan beslemekten hâsıl olan fenâ hâllerdir. Onlardan kaçınmak gerektir.

Hicrî:    22 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder