15 Ağustos 2024 Perşembe

BİRBİRİNİZİ KÖTÜ LAKAPLARLA ÇAĞIRMAYINIZ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّكُمْ تُدْعَوْنَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ بِأَسْمَائِكُمْ وَأَسْمَاءِ آبَائِكُمْ فَأَحْسِنُوا أَسْمَاءَكُمْ. (د)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق سز ، قيامت كونى كندى إسملرينز و بابالرينزين إسملرى إيله جاغرله جقسنز . اونون إيجن كوزل إسملر ورينز . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:  “Muhakkak siz, kıyamet günü kendi isimleriniz ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Onun için güzel isimler veriniz.”

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:    11  Safer  1446  Fazilet Takvim

 

BİRBİRİNİZİ KÖTÜ LAKAPLARLA ÇAĞIRMAYINIZ

 

Bir kimseye sevmediği bir lakap ile hitap etmek câiz değildir. Hucurât Sûresi’nin 11. âyet-i kerîmesinde -meâlen-: “…Ve birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayınız…” buyurulmuştur.

Hazret-i Ömer (r.a.) buyurdu ki: “Bir Müslümanın, mümin bir kardeşine, hoşuna giden ismiyle seslenerek sevgisini göstermesi, ona meclisinde yer vermesi, karşılaştığında selamlaması, o kişinin kalbine sürûr verir. Hoşuna giden bir künye ile seslendiği zaman, ona söz ile ikram ve iyilikte bulunmuş olur. Bu ise sevgi ve muhabbeti kuvvetlendiren sebeplerdendir.”

PADİŞAH KIZLARININ TEDRÎSİ

Osmanlı’da bir şehzadenin doğumdan itibaren büyütülmesine ve yetiştirilmesine nasıl azamî derecede gayret ediliyorsa, kız evlatların yetiştirilmesi husûsunda da aynı şekilde dikkat ve ehemmiyet gösteriliyordu.

Padişah kızları, ilim öğrenme çağına geldiklerinde, çoğu zaman devrin padişahının da katıldığı bir merasimle derse başlardı. Bazen ilk besmeleyi, padişahın bizzât kendisi çektirirdi. Derse başlamadan evvel, hanım sultanlara, Amme cüzü, kadife cüz kesesi, rahle ve rahle örtüsü, atlas minder, şal, bohça gibi eşyaların bulunduğu hocalık takımı hediye edilirdi. “Allah, zihin açıklığı versin.” dua ve niyazlarının ardından talim ve terbiyelerine başlanırdı.

Üzerinde büyük bir ehemmiyet ve hassasiyetle durulan en mühim mevzu, Kur’ân-ı Kerîm’i usulüne göre okumalarını temin etmekti. Hanım sultanların, Kur’ân-ı Kerîm’i baştan sona okuyup hatmetmeleri, padişah babalarını çok memnun ederdi. Bunun için Kur’ân-ı Kerîm’i hatim merasimi tertip edilirdi.

Türkçe okuyup yazma, âdâb-ı muâşeret kaideleri, matematik, tarih ve coğrafya gibi dersler de verilirdi.

Padişah kızlarının Türkçe’yi çok iyi okuyup yazabildikleri, günümüze kadar ulaşan ve bugün Osmanlı Arşivi’nde olan mektuplarından anlaşılmaktadır.

(Hayırsever Padişah Kızları, Çamlıca Basım Yayın)

Hicrî:    11 Safer  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder