2 Ağustos 2024 Cuma

GAFLETLE NAMAZ KILANLARIN VAY HÂLİNE!


 

قَالَ اللّٰهُ تَعَالَى : فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ، اَلَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ. (سورة الماعون، ٤-٥)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : او نماز قلانلرين واى حللرينه كى اونلر نمازلرندان غافلدرلر . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu -meâlen:  “O namaz kılanların vay hâllerine ki onlar namazlarından gâfildirler.”

(Mâûn Sûresi, âyet 4-5)

Hicrî:    27  Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

GAFLETLE NAMAZ KILANLARIN VAY HÂLİNE!

 

Mâûn Sûresi’nin 4. ve 5. âyet-i kerîmeleri şöyle tefsir edilmiştir:

Artık vay hâline, o namaz kılanların ki; bedenen ve lisânen namaz kıldıkları hâlde o namazdan ruhen istifade edemezler, gafletten uyanmazlar, ahlâkî faziletler için çalışmazlar. Yazıklar olsun, o şahıslara ki onlar, azâba müstehaktırlar.

O kimseler ki: Onlar, namazlarından gaflet ile yanılmaktadırlar. Yani, namazların vakitlerini, şartlarını gözetmezler, bütün namazları gaflet içinde kılarlar.

Namazın ehemmiyetinden gaflet edip onu gereği gibi ciddi bir vazife olarak yapmamanın bazı misalleri de şunlardır: Kılıp kılmadığına aldırmamak. Vaktine dikkat etmemek. Geçip geçmediğini umursamayıp vaktinden geciktirmek. Terkinden müteessir olmamak, üzülmemek. Kıldığında Allah için hâlis niyet ile kılmayıp dünyevî birtakım maksatlar için gösteriş hâlinde yapmak. Başkalarının yanında kılıp kendi başına kaldığında kılmamak.

Kıldıklarını da kâmil bir kulluk vazifesi olarak değil de bir gösteriş hâlinde yapmak.

Namazı büsbütün terk edenleri bu mevzudan hariç tutmak lazımdır. Onların cezası çok daha büyüktür. Ayrıca hakîkî bir mümin bazen namazlarında sehvedebilir, bu da ayrıdır. Bunun telafisi için sehiv secdesi ve namazın iâdesi meşrudur. Kasıtlı olmayan bir sehiv ve hata, bu ümmet-i merhume hakkında affolunmuştur. Çünkü Cenâb-ı Hak, bu âyet-i kerîmede fazlen keremen “an salâtihim; namazlarından” buyurdu da “fî salâtihim; namazlarında” buyurmadı. Eğer “namazlarında” buyurulsa idi, namazın içerisinde vâki olan hatalar da dâhil olurdu. İşte burada, fazlen ve keremen namazda vâki olan ufak hataların affedileceğine işaret vardır.

Ebû Berzele el-Eslemî radıyallahü anh’ten şöyle rivâyet olundu: Bu Mâûn Sûresi’nin 5. âyet-i kerîmesi nâzil olduğu zaman Resûlullah sallâllahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: “Allâhü ekber, bu, sizin için her birinize bütün dünya kadar hediye verilmekten daha hayırlıdır.”

Hicrî:    27 Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder