31 Ağustos 2020 Pazartesi

BEYŞEHİR EŞREFOĞLU CÂMİİ



 

31 / 08

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَقْعُدُ الْمَلَائِكَةُ عَلَى أَبْوَابِ الْمَسَاجِدِ يَوْمَ الْجُمُعَةِ فَيَكْتُبُونَ الْأَوَّلَ وَالثَّانِيَ وَالثَّالِثَ حَتَّى إِذَا خَرَجَ الْإِمَامُ رُفِعَتِ الصُّحُفُ. (حم)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  ملكلر ، جمعه كونى مسجدلرين قابيلرينه اوطورورلرده ( مسجده ) إلك كلنى ، إيكنجى و اؤجنجى كلنى تاكى إمام ( منبره ) جقنجيه قدار بو شكلده كلنلرى يازارلر . ( منبره جقنجه ) يازدقلرى دفترلر قالديريلر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Melekler, Cuma günü mescitlerin kapılarına otururlar da (mescide) ilk geleni, ikinci ve üçüncü geleni tâ ki imam (minbere) çıkıncaya kadar bu şekilde gelenleri yazarlar. (Minbere çıkınca) yazdıkları defterler kaldırılır.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:   12    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 BEYŞEHİR EŞREFOĞLU CÂMİİ

 

Eşrefoğlu Câmii, Eşrefoğulları’nın merkezi olan Beyşehir’de Eşrefoğlu Süleyman Bey tarafından H. 699 (M. 1296) senesinde yaptırılmıştır.
Câminin minaresi taç kapının sağ tarafında yer almaktadır. Ön cephenin sol tarafında ise Eşrefoğlu Süleyman Bey’in türbesi bulunmaktadır.
Çift kanatlı ahşap giriş kapısı, ahşap işlemeciliğinin güzel örneklerindendir.  Kapı kanatlarının üst tarafında, kabartma sülüs hat ile Zümer Sûresi’nin 73. âyet-i kerîmesi yazılmıştır ki meâli şöyledir: “Rablerinden korkanlar bölük bölük cennete sevk edilirler.”
Câminin ana mekânının ahşap tavan kirişleri, kırk sekiz adet ahşap direkle taşınır. Direk başlıkları ve tavan kirişleri, bugün birçoğu dökülmüş olan kırmızı, mavi, yeşil ve sarı renklerde kalem işleriyle süslüdür.
Câminin orta kısmında, kar kuyusu diye isimlendirilen bir kuyu mevcuttur. Eskiden bu kuyuya, kar doldurulup üzeri kapatılarak yaz aylarına kadar muhafaza edildiği ve belli vakitlerde açılarak hem ahşap direkler için lazım olan nemin temin edilmesine hem de cemaatin serinlemesine vesile olduğu rivayet edilmektedir.
Kar kuyusu ile mihrap arasında câminin dört direğine oturtulan müezzin mahfili yer almaktadır. Kıble duvarının sağ tarafındaki köşede ise hünkâr mahfili vardır. Ceviz ağacından yapılan minberi, işlemelerle süslenmiştir. Câminin, mihrap duvarına bitişik, çinili bir kubbesi vardır.
Câminin fîrûze ve beyaz renkli çinilerle süslenen büyük bir mihrabı vardır. Üst tarafında En’âm Sûresi’nin 79. âyet-i kerîmesi yazılıdır (meâlen): “Ben muhakkak bir muvahhid olarak yüzümü, gökleri ve yeri yaradana çevirdim ve ben müşriklerden değilim.”

Hicrî:   12    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

30 Ağustos 2020 Pazar

İLK TAHSİLİN MECBÛRİYETİNE DÂİR FERMAN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِذَا أَفْصَحَ أَوْلَادُكُمْ فَعَلِّمُوهُمْ لَا إِلٰهَ إِلَّا اللهُ. (كنز)‏

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  جوجقلرينز ( دوزكون ) قونوشمايه باشلاديغى زمان ، اونلره ( إلك اولارق )  لَا إِلٰهَ إِلَّا اللهُ  ( ده مه ي ) أؤكرتك  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Çocuklarınız (düzgün) konuşmaya başladığı zaman, onlara (ilk olarak) Lâ ilâhe illallâh (demeyi) öğretin.” 

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:   11    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 İLK TAHSİLİN MECBÛRİYETİNE DÂİR FERMAN

 

Osmanlı Devleti’nde, çocukların küçük yaşta dînî dersleri öğrenmelerine husûsî bir ehemmiyet gösterilirdi. Sultan İkinci Mahmud Han, bu hususta bir ferman çıkarmış ve bu işe âzamî derecede ihtimam gösterilmesini istemiştir. Bu ferman hulâsa olarak şöyledir:
“Herkes iyi bilir ki bütün Ehl-i İslâm’a göre en önce, İslâm’ın şartlarını ve akâid-i dîniyyesini öğrenip bilmek ve sonra geçimini temin etmek için hangi mesleği isterse ona girmek gerekirken bir zamandan beri insanlar, analarının ve babalarının suçu olarak kendileri cahil kaldıkları gibi, çocuklarının da câhil kalmasına aldırmadan ve Rezzâk-ı Âlem olan Allâhü Teâlâ Hazretlerine tevekkülsüzlük ile hemen para kazanmak sevdasına düşerek çocukları, beş-altı yaşına vardığı zaman mektepten alıp bir usta yanına çıraklığa vermektedirler. Bu gibi çocuklar, cehâletle büyüyüp sonradan da okuyup öğrenmeye heves etmediklerine binâen, bütün veballeri analarının ve babalarının boynuna olup, kıyâmet gününde bir taraftan bunlar mesuliyet altına girecekleri gibi, bir taraftan kendileri buna pişman olacaklar.
Bundan başka, Allah korusun bütün herkesi cehâlet kaplamakta ve halkın ekserisi, dinden, diyanetten habersiz olduklarından bu hâl, Cenâb-ı Hakk’ın yardımından mahrum kalmaya sebep olmaktadır. Allah muhâfaza etsin, böyle giderse Allâhü Teâlâ’nın şiddetli azabıyla terbiye olunacağımızı akl-ı selîm olanların bildiği gibi, Müslümanları o gibi dünya ve âhiret musîbetlerinden korumak lâzım gelmektedir.
Bu hâlde, dîni öğrenmekte utanma câiz olmadığına binâen, şimdiye kadar câhil kalmış olan genç ve ihtiyar bütün Ümmet-i Muhammed, câhilliğin iki cihânda vehâmetini düşünüp ve bu sebeple birbirlerinden utanmayarak ancak Allâh’tan utanıp kendileri bulundukları ve çalışmakta oldukları iş ve sanatların arasında bilmedikleri dînî meseleleri ve akâid-i İslâmiyelerini dahi öğrenmeye imkânları nisbetinde gayret edip çalışmaları ve bu suretle kendilerini iki cihân saâdetine ermeye gayret sarf etmeleri, dînin farz kıldığı emirlerdendir. 

(Osmanlı Tarihi, Çamlıca)

Hicrî:   11    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 


29 Ağustos 2020 Cumartesi

ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN FAZİLETİ



 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ وَسَّعَ عَلَى عِيَالِهِ فِى يَوْمِ عَاشُورَاءَ وَسَّعَ اللهُ عَلَيْهِ فِى سَنَتِهِ كُلِّهَا. (الجامع الصغير)‏

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  هر كيم عاشوراء كونى جولق – جوجوغونه جومرت داورانرسه ، الله تعالى سنه نك تمامنده اونه رزق كنشليكى ورير   . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her kim Âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allâhü Teâlâ senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” 
(Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)
Hicrî:   10    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 

 ÂŞÛRÂ GÜNÜNÜN FAZİLETİ

 

Âşûrâ günü yani Muharrem ayının onuncu gününde infakta bulunanlara, itâat ve ibâdet edenlere Allâhü Teâlâ büyük sevaplar ihsan eder. Peygamberimiz (s.a.v.) “Her kim Âşûrâ günü çoluk-çocuğuna cömert davranırsa, Allâhü Teâlâ senenin tamamında ona rızık genişliği verir.” buyurmuştur.
Tâbiînin büyüklerinden Süfyân-ı Sevrî (r.a.) (v. 161) “Biz bunu elli sene tatbik ettik, rızık genişliğinden başka bir şey görmedik.” demiştir.
Peygamberimiz (s.a.v.) Medîne-i Münevvere’ye hicret buyurduğunda Yahûdîlerin Âşûrâ günü oruç tuttuklarını gördü ve: “Bu ne orucudur?” diye sordu.
“Bugün büyük bir gündür. Bugün Allâh’ın (Azze ve Celle) İsrâiloğullarını Firavun’dan kurtardığı gündür. Mûsâ (a.s.), (Allâh’ın bu lütfuna şükür için) oruç tutmuştur (Biz de tutarız)” dediler.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Biz Mûsâ (Aleyhisselâm’ın sünnetini ihyâ)ya sizden daha lâyıkız.” buyurdu ve o gün oruç tuttu, Ashâbına da tutmalarını emreyledi. Böylece Âşûrâ orucu vâcip oldu. Ancak Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Âşûrâ günü oruç tutmak vâcip olmaktan çıkmıştır. 

(Gunyetü’t-Tâlibîn)
 

CÂHİLLERİN ALÂMETLERİ
 

Altı haslet vardır ki, câhiller onlarla bilinir:
Kızmayı îcâb ettiren ciddî, meşrû bir şey yokken öfkelenmek; Yani, karşılaştığı her kötülükten dolayı insanlara, hayvanlara ve her şeye kızmaktır ki bu, cehâlet alâmetidir.
Faydasız ve boş konuşmak; Akıllı insana, faydasız sözler söylememek, dünyasına veya âhiretine faydalı olacak sözleri söylemek yakışır.
Malını boş yere harcamak; Yani, malını bir ecir ve sevap elde edemeyeceği yere harcamak.
Herkesin yanında sırrını ifşâ etmek,
Her insana güvenmek,
Dostunu, düşmandan ayıramamak; Yani, kişinin dostunu bilip, ona itâat etmesi, düşmanını da bilip, ondan kaçınması gerekir. İnsanın en büyük düşmanı şeytandır. Onun emirlerine asla itâat etmemek lâzımdır. 

(Tenbîhü’l-Gâfilin)

Hicrî:   10    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  

 


28 Ağustos 2020 Cuma

ÂŞÛRÂ GÜNÜ OLMUŞ VE OLACAK BAZI HÂDİSELER




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: صُومُوا يَوْمَ عَاشُورَاءَ وَخَالِفُوا فِيهِ الْيَهُودَ صُومُوا قَبْلَهُ يَوْمًا أَوْ بَعْدَهُ يَوْمًا. (حم)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  عاشوراء كونونده اوروج طوطونوز . ( آنجق ) بر كون اؤنجسيله ويا بر كون صونراسيله برابر طوطارق او كونده يهوديلره محالفت أدينز   . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Âşûrâ gününde oruç tutunuz. (Ancak) bir gün öncesiyle veya bir gün sonrasıyla beraber tutarak o günde Yahûdîlere muhâlefet ediniz.”

 (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:   09    Muharrem    1442  Fazilet Takvim  


ÂŞÛRÂ GÜNÜ OLMUŞ VE OLACAK BAZI HÂDİSELER

 

Muharrem ayının onuncu günü Âşûrâ günüdür. Âşûrâ gününde çok büyük ve mühim hâdiseler meydana gelmiştir. Fakîh Ebu’l-Leys Semerkandî Hazretlerinin beyanına göre Âşûrâ günü meydana gelen hâdiselerden bazıları şunlardır:
Yerlerin ve göklerin yaratılması,
Hz. Âdem Aleyhisselâm’ın tevbesinin kabul edilmesi,
Hz. Musâ Aleyhisselâm’ın Firavun’un şerrinden kurtulması ve Firavun’un helâk olması,
Hz. İbrahim Aleyhisselâm’ın dünyaya gelmesi ve ateşten kurtulması,
Hz. Eyyûb Aleyhisselâm’ın hastalıktan şifâ bulması,
Hz. Yûnus Aleyhisselâm’ın balığın karnından kurtulması,
Hz. Süleyman Aleyhisselâm’a saltanat verilmesi,
Hz. Nûh Aleyhisselâm’ın gemisinin Cûdî Dağı üzerinde durması,
Hz. Hüseyin Efendimizin (r.a.) şehîd edilmesi de Âşûrâ günü olmuştur.
Kıyâmetin Âşûrâ günü kopacağı da hadîs-i şerîfle bildirilmiştir. 

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
MUTFAĞIMIZ:. Aşûre
Malzemeler: 1 kg döğme buğday, 2 kg şeker, yarımşar kg nohut, kuru fasulye, kuru üzüm, 1’er su bardağı pirinç, ince doğranmış kuru incir, ince doğranmış kuru kayısı, ceviz, nar tanesi, fındık, 3 tane ince doğranmış elma, biraz tarçın, 1 paket çam fıstığı, 1 paket kuş üzümü.
Yapılışı: Buğday akşamdan pişirilir. Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm akşamdan ıslatılır. Ertesi gün ayrı ayrı haşlanır, suları süzülür. Bütün malzeme büyük bir tencerede karıştırılır, aşûrenin kıvamına göre su ilâve edilir. Kaynamaya başlayınca incir, kayısı, elma ve şeker katılır ve bal rengine gelinceye kadar pişirildikten sonra aşûre bekletilmeden kâselere boşaltılıp üzeri ceviz, fındık, nar, fıstık ve tarçınla süslenir.
Bu malzemeden takriben 40-50 kişilik aşûre çıkar.

Hicrî:   09    Muharrem    1442  Fazilet Takvim