27 Aralık 2019 Cuma

TEŞEBBÜH: BENZEMEYE ÇALIŞMAK



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الرَّجُلَ إِذَا رَضِيَ هَدْيَ الرَّجُلِ وَعَمَلَهُ فَهُوَ مِثْلُهُ. (طب)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  بر آدام ، ديكر بر آداميك يولونه و عملنه راضى اولورسه اوده ، اونون كبى در  ."

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir adam, diğer bir adamın yoluna ve ameline râzı olursa o da, onun gibidir.” 
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:   01   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi 

TEŞEBBÜH: BENZEMEYE ÇALIŞMAK


Teşebbüh, bir insanın diğerine sûret, kıyâfet, yaşayış tarzı, huy, vasıf ve sıfatında benzemesi yahut onu taklid ile benzemeye çalışmasıdır.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim bir topluluğa benzemeye yeltenirse o, onlardandır.” Bir topluluğa benzeyen kimse, o topluluktan sayıldı. Çünkü onun bu benzemesi onları sevdiğini, hallerine ve işlerine râzı olduğunu gösterir. Zîra Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Bir adam, diğer bir adamın yaşayış tarzına, yaptığı işe râzı olduğunda, o da onun gibidir” buyurmuşlardır.
Hâris bin Esed el-Muhâsibî, Ebû Muhammed Sehl bin Abdullah Tüsterî, Ebû Alî Rudbârî, Ebu’l-Kâsım Kuşeyrî gibi âlim ve evliyâ zâtlar demişlerdir ki: “Muhabbet, sevdiği kimseye her hâlinde uyman demektir. Çünkü bir insan diğerini sevdiğinde onun evsâfını, fiillerini ve ahlâkını da sever. İnsan birini sevince bu sevgi onun huyuyla huylanmasına sebep olur. Sevdiğinin bir huyunu almaya devam ettikçe gitgide ona daha çok benzer.” Her kim de bir kavmi severse dünyâ ve âhirette onlarla birlikte olur. Nitekim Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurmuşlardır ki: “Kim bir kavmi sever ve onları dost edinirse, Allâhü Teâlâ -kıyâmet günü- o kimseyi o topluluk arasında olduğu hâlde haşreder.” (Husnü’t-Tenebbüh limâ Verede fi’t-teşebbüh, Necmüddîn el-Ğazzî eş-Şâfi’î)
CEMÂZİYELEVVEL İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI
Hicrî-Kamerî 1441 yılı Cemâziyelevvel ayı ictimâı 26 Aralık Perşembe  günü Türkiye saati ile 08.13’dedir.
Ru’yet ise 27 Aralık Cuma Türkiye saati ile 00.05’dedir.
Hilâl’in görüldüğü yerler: Atlas Okyanusu, Büyük Okyanus, ABD, Kolombiya, Peru, Kosta Rika, Meksika, Surinam, Şili, Arjantin, Haiti, Küba, Galapagos ve Havai adaları. Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 27 Aralık Cuma günü de Cemâziyelevvel ayının 1. günüdür.
Hicrî:   01   Cemâziyelevveel   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder