2 Aralık 2019 Pazartesi

ASHÂB-I BEDİR….Havvât bin Cübeyr



عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: إِنَّكُمْ تُحْشَرُونَ حُفَاةً عُرَاةً، قُلْتُ: اَلرِّجَالُ وَالنِّسَاءُ يَنْظُرُ بَعْضُهُمْ إِلَى بَعْضٍ، قَالَ: إِنَّ الْأَمْرَ أَشَدُّ مِنْ أَنْ يُهِمَّهُمْ ذَلِكَ. (ن)
حضرتى عائشه ( رضى الله عنها ) بيغمبريمز ( ﷺ ) ، دن روايت أتدى : "  محقق سز ، ( قيامت كونون ده ) يالن آياق و جبلاق اولرق اللهيك حضورونده طوبلاناجقسنز " بيوردولر . بونون أؤزرينه بن : يا رسول الله ! قدنلار و أرككلر بربرلرينه باقمازلرمى ؟ ده دم . " محقق وظيت ، اونلاريك بونى دوشونه ميجكلرى قدار شتدتلى در   . "
Hz. Âişe (r. anhâ) Peygamberimiz (s.a.v.)’den rivâyet etti: “Muhakkak siz, (kıyâmet gününde) yalınayak ve çıplak olarak Allâh’ın huzurunda toplanacaksınız.” buyurdular. Bunun üzerine ben: Yâ Resûlallah! Kadınlar ve erkekler birbirlerine bakmazlar mı? dedim. “Muhakkak vaziyet, onların bunu düşünemeyecekleri kadar şiddetlidir.” buyurdular. 
(Sünen-i Nesâî)
Hicrî:   03   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 

ASHÂB-I BEDİR….Havvât bin Cübeyr

 
Havvât bin Cübeyr Ensâr’dan ve Evs kabîlesindendir. Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) süvârîlerinden idi.
Havvât Hazretleri, Peygamber Efendimizle beraber Bedir Gazâsı’na çıkmış ise de yolda, Safrâ denilen yerde ayağı yaralanarak Medîne’ye dönmeye mecbur kalmış, fakat Peygamberimiz (s.a.v.), ona Bedir ganîmetinden hisse ayırmıştır.
Havvât Hazretleri, Uhud, Hendek ve diğer gazâlara iştirâk etmiştir. Hendek Gazâsı’nda, Benî Kurayza’nın ahdi bozduğu haberi gelince, Peygamberimiz (s.a.v.) onu, Benî Kurayza Yahûdîlerine musâlaha şartlarına riâyet etmelerini ihtar için göndermişti.
Zâtü’r-Rikâ’ Gazâsı’nda Peygamber Efendimizin (s.a.v.) kıldırdığı; düşman korkusu, sel veya yangın gibi korkulu bir hâl ile karşılaşan İslâm cemâatinin o hâlde kılacakları salâtü’l-havfın (korku namazının) sûretine dâir olan hadîs-i şerîf kendisinden rivâyet olunmuştur.
Yine şu hadîs-i şerîfler de kendisinden rivâyet olunmuştur:
“Çoğu sarhoş eden şeyin azı da haramdır.” (Hâkim, el-Müstedrek)
“Gündüzün evvelinde uyumak câhillik, ortasında uyumak güzel huy, sonunda uyumak da ahmaklıktır.” (Buhârî, el-Edebü’l-Müfred)
“Hasta olduğum bir seferinde Peygamberimiz (s.a.v.) beni ziyâret etmişti. İyileştiğimde bana buyurdular ki:
“Ey Havvât, Allâhü Teâlâ sana sıhhat verdi. Sen de ona verdiğin sözü yerine getir.”
“Hastalığım sırasında- Allâh’a bir söz vermedim” deyince, “Bilakis verdin, hasta olan her kul muhakkak sûrette Cenâb-ı Hakk’a: İyileşirsem şöyle hayırlar yaparım diye ya nezretmiş yahut niyetinden geçirmiştir. Sen de Allâh’a verdiğin bu ahde vefâ göster” buyurdular. (Hâkim, el-Müstedrek)
Havvât (r. anh) Hazretleri, hicretin 40. yahut 42. senesinde 74 yaşında Medîne-i Münevvere’de vefat etmişlerdir (Radıyallâhü anh).
Hicrî:   03   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder