26 Aralık 2019 Perşembe

ISKÂT-I SALÂT VE DEVİR NASIL YAPILIR?



عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: ثَلَاثٌ جِدُّهُنَّ جِدٌّ وَهَزْلُهُنَّ جِدٌّ اَلنِّكَاحُ وَالطَّلَاقُ وَاليَمِينُ. (نصب الراية)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  رسول الله أفندمز صلى الله عليه وسلم بيوردولر : " أوج شى واردر كى جديسى جدى در ، شقسى ده جدى در . بونلر ، نكاح ، طلاق و يمين در  ."
Ebû Hüreyre’den (radıyallâhü anh) rivâyet olundu: Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Üç şey vardır ki, ciddîsi ciddîdir, şakası da ciddîdir. Bunlar; nikâh, talak ve yemindir.” 
(Zeylaî, Nasbu’r-Râye)
Hicrî:   29   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 

ISKÂT-I SALÂT VE DEVİR NASIL YAPILIR?

Bir Müslüman namazlarını îmâ ile olsun edâ veya kazâya gücü yeter iken edâ ve kazâ etmeden vefât etse bunların âhiretteki mesûliyetinden kurtulabilmesi ümidiyle ıskât yapılabilmesi için malının üçte birinden vasiyette bulunmuş olması lazımdır. Iskât-ı salâtı için bir şey vasiyet etmemiş olan bir ölünün mükellef olan vârislerinden biri tarafından teberruan (bağış olarak) verilecek bir bedel ile de ıskât yapılabilir. Başkası tarafından verilen bir bedel ile yapılsa sevaptan hâlî olmaz.
Namaz fidyesi için ayrılan para, muayyen müddet için kâfî gelmezse bu para devir suretiyle (zekât verilebilen sınıflardan herhangi) bir fakire veya birkaç fakire de verilebilir.
Devir yapılırken aceleye getirilmez, usûlüne uyarak şöyle yapılır: Ölünün velîsi, yâni vârisi veya vekil tâyin ettiği bir kimse fidyeyi fakîre verirken “Filân oğlu filânın namaz fidyesi olmak üzere bunu al” deyip fakîre -hakîkaten malı olmak üzere- vermeli, fakîr de bunu “kabul ettim” deyip aldıktan sonra kendi rızâsıyla ona hibe ve teslim etmeli, o da hibeyi kabul edip aldıktan sonra yine bu minval üzere o fakîre veya başka bir fakîre tespit edilen adet miktarınca vererek devri bitirmelidir.
Mesela: Altmış iki yaşında vefat eden bir zâtın 12 yıllık çocukluk devri çıkarılınca 50 yıllık hayatının namazı için devir şöyle yapılır: Fitre miktarı 5 lira olsa, elimizdeki fidye parası 900 lira olsa bu para bir ayın fidyesi olur. Bir fitre için verdiğiniz meblağ bir fidye olur. Bir fitre 5 lira ise bir ayda vitirle beraber 6 vakit x 30: 180 vakit namaz vardır.
180 x 5 = 900 lira. Bir aylık namazın fidyesi olur. 50 yılda (50 x 12=) 600 ay olduğuna göre 900 lira 600 kere devrederse 50 yıllık namaz ıskatı yapılmış olur.
Namaz fidyesinden sonra oruç keffareti, kurban keffareti sonra yemin keffâreti için tekrar devir yapılır.
Bozulup kazâ edilmemiş nâfile namazlar ile nezredilip de edâ edilmemiş nezir namazları ve kurbanları için de bir miktar devir yapılır. Hatta yapılmamış tilâvet secdesi de bir vakit namaz gibi sayılarak bundan dolayı da fidye verilir. Namaz fidyelerinin tamamı bir kerede bir fakire verilebilir, ama yemin ve oruç keffâretleri verilemez. 
(Ö. N. Bilmen, B. İslâm İlmihali)
Hicrî:   29   Rebiulâhir   1441  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder